ALUMNI Liceu Artistik – Alban Pengili – violinë ( Gjermani)

0
149

Alban Pengili mori trajnimin e tij të parë muzikor në Tiranë me Ramazan Peku, Yllka Mishto, Flora Klimi, Roland Xhoxhi dhe Bujar Sykja. Nga 1992 ai studioi në Universitetin e Arteve Folkwang në Essen me Prof. Pieter Daniel Smit dhe Prof. Vladimir Mendelssohn. Ai përfundoi studimet me ›Konzertexamen‹ dhe ›Master i Muzikës (muzikë dhome). Në moshë të re ai fitoi çmime kombëtare 83-84 në Tiranë dhe gara ndërkombëtare si “Premio Rodolfo Lipizer” në Gorizia, Itali, “Folkwang” në Essen, Gjermani dhe “Petrela” në Tiranë, Shqipëri. Dha Master Klasse të mbikëqyrura, me ftesë të Institutit Goethe, dhe Chopin Klavierfrstival, ARS Kosova Music Competition ndër të tjera, dhe gjithashtu mori pjesë në jurinë e konkurseve ndërkombëtare. Një nga pikat kryesore të karrierës së tij solo ishin shfaqjet e 24 Kapriçeve Op. 1 nga Niccolò Paganini dhe të gjitha sonatave dhe partitave nga Johann Sebastian Bach. 2012 u lëshua CD “100 Vjet e Shqipërisë”, kushtuar atdheut të tij me vepra nga Pieter Gaci dhe Henri Wieniawski, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate dhe të tjerët. Në 2021 CD “Passione e Desiderio” do të paraqitet romanca dhe pjesë të shkëlqyera për violinë dhe kitarë me Kitarristin Peter Ansorge . Përveç punës së tij si solist dhe muzikant i dhomës (Bottrop piano quintet / Camerata Bottrop, Auesee Trio Harqesh, Duo Chorda Giocosa Violine und Gitarre), Alban Pengili eshte lektor në shkollat e muzikës në Bottrop, Gladbeck, Lüdinghausen dhe Xanten për shumë vite. Shumë nga studentët e tij dolën nga konkurset si fitues të çmimit të parë. Në 2015 Alban Pengili u emërua drejtor koncerti i Orkestrës Simfonike ne Bottrop të sapo themeluar. Përveç aktiviteteve të tij artistike dhe edukative, një pasion tjetër është kompozimi i muzikës për dhe me violinë. Instrumenti i përdorur. Alban Pengili luan një violinë të bërë nga prodhuesi gjerman i violinës Joachim Schade (Halle an der Saale, pa datë). Instrumenti unik eshte prodhuar nder tekniken e violinave historike nga Giovanni Battista Guadagnini dhe Antonio Stradivari. Harku vjen nga Pierre Guillaume à Bruxelles (Modeli FX Tourte, pa datë).
https://www.instagram.com/tv/CNGXOAjIHT8/…

Burimi/Facebook/ALUMNI- Liceu Artistik