ALUMNI Liceu Artistik – Ilir Bakiu – violonçel (Verona- Itali)

0
169

Lindi në Tiranë dhe filloi studimet ne Liceun Artistik për violonçel në moshën 6 vjeç me Prof. Gani Hyka (violonçel i parë i Teatrit Operas dhe Baletit), nga mosha 14 vjeçare vazhdoi studimet me Prof. Gjovalin Lazri me të cilin u diplomua me rezultate të larta. Në vitin 1978 fitoi çmimin e 1-rë në konkursin për artistë të rinj në Tiranë. Në vitin 1985 fitoi vendin e parë në konkursin për të hyrë në Akademinë e Arteve në Tiranë me Prof. Gjergj Antoniun ku për katër vjet ishte violonçel i parë. Në 1988 ai interpretoi si solist në Variacionet “Rokoko” të P.J.Tchaikovsky. Në vitin 1989, ai interpretoi Koncertin në Si minor të R. Schumann në “Teatrin Kombëtar të Operas dhe Baletit” në Tiranë. Në të njëjtin vit 1989 ai interpretoi me Koncertin Dvorak me Orkestrën e Radio Tiranës të transmetuar në televizionin kombëtar për koncertin përfundimtar të diplomës, i cili u dha me nderime. Në vitin 1990 emërohet profesor i violonçelit në shkollën artistike “Jordan Misja” në Tiranë. Nga 1986 deri në 1995 ai ishte anëtar i kuartetit “Alban” duke performuar në koncerte të shumta në vende të ndryshme të Evropës (Danimarkë, Itali, Francë, Slloveni). Në vitin 1992 ai interpretoi përsëri me kuartetin “Alban”, një koncert në Vatikan në praninë e Shenjtërisë së Tij Gjon Pali II. Në 1994 ai u ftua nga Akademia e Angers (Francë), një anëtar nderi, për të mbajtur një kurs muzike dhome me studentët e Konservatorit. Po atë vit, në tetor, ai fitoi çmimin e parë në muzikë bashkëkohore me kuartetin “Alban”, mbajtur në Tiranë, me Kuartetin Alban të regjistruar në Radio Tirana. Nga viti 1993 deri në 1995 ai ishte violonçel i parë “concertino” në Orkestrën “Teatri Kombëtar i Operas dhe Baletit” në Tiranë. Që nga viti 1995, ai është zhvendosur në Itali si artist koncertesh, duke performuar në koncerte të ndryshme. Në 1996 dhe 1997 ai ndoqi kurse të mbajtura nga interpretimi i mjeshtrit të muzikës barok Maestro Jaap Schroeder, me të cilin ai interpretoi në disa koncerte më pas. Në korrik 1999 ai ndoqi një kurs me Tamas Varga, violonçeli i parë i Filarmonisë së Vjenës. Ai ka bashkëpunuar në disa raste me Teatrin San Carlo në Napoli, Orkestrën Simfonike Savona, Orkestrën stabile në Como, si violonçel i parë gjatë sezonit operistik “Ente Luglio Musicale Trapanese”, Filarmoninë e Salernos, Orkestrën “Nuova Scarlatti”, Orkestrën “Regionale della Campania”, Orkestra Simfonike “Umberto Giordano” në Provincën e Foggia dhe Orkestra e Konservatorit San Pietro a Majella në Napoli. Në vitin 2001 ai interpretoi në turne në Francë dhe Spanjë si violonçel i parë, në operat “Il Trovatore”, “Nabucco”, “Rigoletto”, “Don Carlos”, “La Traviata”. Aktualisht ai është Violonçel i parë “Concertino” i Orkestrës së Fondacionit “Arena di Verona”.

Burimi/Facebook/ALUMNI – Liceu Artistik