ALUMNI Liceu Artistik – Kujtim Vorpsi- Violonçel

0
160

I bashkohet ALUMNI Liceu Artistik një tjetër ikonë e artit shqiptar

Filloi mesimet e violoncelit ne moshen 9 vjecare. Me 1969 – 1975: Studimet ne Liceun Artistik “J. Misja”. Aktiviteti gjate viteve te Liceut Vepra te autoreve shqiptare : Sh. Kushta, K. Laro, L. Dizdari, P. Gaci Vepra te autoreve te huaj : Poper, Golterman, Cajkovskij, Bokerini, Hendel, Boelman, etj. Laureat ne aktivitete apo konkurse kombetare Qershor 1969 Medalje Prill 1973 Dipllome Janar 1974 Medalje e shkalles se dyte
Me 1976 – 1980 Studimet ne Institutin e Larte te Arteve
Gjate viteve si student, ka aktivitet si solist dhe muzikant dhome. 14 dhe 20 Janar 1979. Th.Gaqi – Koncert per violoncel dhe orkester 16 Mars 1980 Th Gaqi – Rapsodi koncert Te dyja keto vepra te ekzekutuara me orkestren e ILA-se, dirigjent Rifat Teqja 14 Shkurt 1979 – Veber – Klavir – Trio (P. Gjezi, L. Kotorri, K. Vorpsi) 15 Prill 1980 – Recital ne sallen e ILA-se (Ne program : P. Vorpsi, R. Sokoli, C. Frank Sonata in La – pianiste NORA CASHKU) 9 – 22 Qershor 1980 – Turne ne KOSOVE (Prishtine, Gjakove) T. Harapi – poeme kuartet, A. Peçi – tre valle 16 Gusht 1980 emerimi violoncelist ne orkestren e TOB-it. 25 Tetor 1980 – Th. Gaqi – Rapsodi Koncert – orkestra e TOB-it, dirigjent ERMIR KRANTJA 25 Mars – 2 Prill 1981 Turne ne Kosove (Prizren, Mitrovice, Gjakove, Prishtine) Y. Skenderi – Perpunim, A. Peçi – tre valle, D. Poper – tarantela Pianist JOHAN BOTKA 29 Maj 1981. DIPLLOME RECITAL C. Zadeja – Ballade, R. Dhomi – Th Gaqi – Rapsodi koncert, C. Franck – Sonata in La – Pianiste A.TARTARI Maj 1982 – CMIMI I DYTE per kuartetin per harqe ne dekaden e majit 1982 – T. Daija Kuartet Nentor 1982 KONKURSI KOMBETAR I INSTRUMENTISTEVE 20 – 22 Tetor 1984 Kuarteti i harqeve (P.Gjezi, Xh. Guli, B. Palushi, K. Vorpsi) T. Harapi, – kuartet ne Re + N. Paganini – kuartet ne Mi + 7 dhe 27 Maj 1986 Klavir Trio (I. Petrela, D. Cili, K. Vorpsi) Mendelson – Trio ne Re -3 23 Shtator 1986 Th. Gaqi Rapsodi Koncert – Orkestra e Operas, Dirigjent ERMIR KRANTJA 31 Mars 1987 Recital i Kuartetit te Harqeve te TOB-s P. Gjezi, A. Kraja, B. Palushi, K. Vorpsi N. Kraja – kuartet, T. Harapi – kuartet ne Re + N. Paganini – kuartet ne Mi + L.v.Bethoven – kuartet opus 18, No 6 4 Prill 1988 Recital i kuartetit te harqeve te TOB-s K. Skenderi, Xh. Guli, B. Palushi, K. Vorpsi W.A.MOZART – Oboe Kuartet ne Fa + T. Daija – Oboe kuartet (Koha e II-te) T. Harapi – Kuartet Re + L.v. Bethoven – Kuartet op.18, No.6 4 Dhjetor 1989 Recital i kuartetit te harqeve te TOB-s K. Skenderi, Xh. Guli, B. Palushi, K. Vorpsi J.Kristian Bach – Oboe kuartet opus 18. Nr 6 T. Harapi – Kuartet Nr 4 L. Bocherini – Oboe kuintet in E op. 17 Nr 6 L.v.Bethoven – Kuartet op.18 No.4 ne Do – 6 Prill 1990 Recitale te kuartetit te harqeve te TOB-s K. Skenderi, Xh. Guli, B. Palushi, K. Vorpsi Y. Skenderi – Prelud P. Vorpsi – Miniature T. Harapi – Valle poeme W.A.Mozart – Oboe kuartet ne Fa + B. Smetana – Kuartet ne Mi – “Ngjarje nga jeta ime” Date 29 tetor 1990, 1 Nentor 1990, 22 Nentor 1990 Recitale te kuartetit te harqeve te ILA-se M. Cezma, E. Faro, A. Shuteriqi, K. Vorpsi Y. Skenderi – Prelud P. Vorpsi – Andantino T. Harapi – Kuintet Re + Cajkovskij – Andante cantabile Mozart – corno – kuintet ne Mi bemol + Bethoven – kuartet op.18. No.44 28 Korrik 1991 Klavir – Kuartet R. Kraus (Gjermani), E. Hasa, I. Kamani, K.Vorpsi Mozart – Klavir Kuartet ne G moll kv 478 Bethoven – Klavir Kuartet ne Es dur op.16 11-27 Gusht 1991 Turne shfaqjesh ne CATANZARO, ITALI (viset arbereshe) A. Dvorzhak – Melodia R. Sokoli – Melodi arbereshe Y. Skenderi – Perpunim Vivaldi – Sonata Nr. 3 Violoncel solo Kujtim Vorpsi Piano Ekland Hasa 25 – 30 Nentor 1992 Klavir Trio M. Cezma, E. Simixhiu, K. Vorpsi T. Harapi – Romance E. Grieg – Vallja e Anitres M. Ravel – Pavana L.v.Bethoven – Trio op. 1 Nr 3 in Do – Gusht 1993 – Mars 1996 Anetar i kuartetit te harqeve te Bashkise IRAKLIO, KRETE, GREQI 28 Tetor 1993, 24 Nentor 1993 Kuarteti i Harqeve I.Thanasi, L.Sopi, A.Dalipi, K. Vorpsi J. Hajdn – Kuartet op. 20 No. 4 N.Skalkota – Valle greke W.A. Mozart – Einekleine nachtmusik Shubert – Kuintet ne Do + 19 Mars 1994 Recital me pianistin e njohur grek Aris Garufalis I. Hajdn – Klavir Trio No.1 R. Shuman – Klavir Kuintet op 44. Mi bemol +5 15 Qershor 1994 IERAPETRA Recital me pianisten Patricia Arenas S. Rahmaninov – Prelud T. Albinioni – Adagio Sol – L.v.Bethoven Sonata op.17 D. Shostakoviç – Sonata op. 40 28 Shtator 1994 Kocert me muzike Barok nen drejtimin e violinistit Manfredo Kraemer (Gjermani) C. Farina – Capricio stravangande per harqe G.F. Hendel – Sonata ne Re + per violine e basso continuo A. Vivaldi – Koncert ne Sol + per organo, violoncello e basso e continuo J. Rosenmulle – Sonata Nr. 10 per violine, viole e basso continuo J.G. Ahle – Unstrutische Nachtigall per 2 violina, viole e basso continuo J.S. Bach – Dubel Koncerti per violine dhe harqe 5 Prill 1995 Koncert me muzike kontemporane te kompozitorit : Panajotis Furnaraqis – Kuintet harqesh Nr 1 Septet Nr.6 Oktet Nr.5 Oktet Nr. 7 Dirigjent Teodoros Antoniu, Profesor i Kompozicionit ne Universitetin e Bostonit SHBA. 17 Tetor 1997 Tirane ne ODEON Festivali i muzikes moderne TON DE LEEUW Massimo Botter – Kuartet harqesh – BlACK FISH A.Mataj, B. Lara, A. Leka, K. Vorpsi Laureuar me cmimin e dyte te festivalit Sezoni artistik 1998 – 1999 Antar i Orkestres Sinfonike te Bashkise Adana Turqi, gjate te cilit jane realizuar 30 koncerte sinfonike, nder te cilat veprat sinfonike : R. Schumann Sinfonia Nr. 3 L.V. Beethoven Sinfonia Nr. 1, Nr.3 (Eroica), Nr.4, Nr.7. F. Mendelssohn Sinfonia Nr. 3 (Skoceze), Nr. 4 A. Dvorak Sinfonia Nr. 8 S. Rachmaninov Sinfonia Nr. 2 D. Shostakovich Sinfonia Nr. 9 P. I. Tschaikowsky Sinfonia Nr. 1, Nr. 4 F. Schubert Sinfonia Nr. 3 W. A. Mozart Sinfonia Nr. 34 J. Brahms Sinfonia Nr. 1 C. Franck Sinfonia Re Minor6 Me dt. 22.12.2001 emerohet violoncelist i pare (Spala i Cellove) i Orkesteres se Operas dhe Baletit ne baze te vendimit te Komisoinit ne Konkursin e zhvilluar ne Institucion per kete qellim. Program i Konkursit : 1. Hendel – Sonata ne Sol Minor (per cello e piano) 2. Rachmaninov – Prelud 3. Y Skenderi – Perpunim popullor 4. Bach – Sarabanda, Bourre Suita III 5. Solo – nga Baleti “LOLA” 6. Solo – nga Baleti “ZHIZEL” 7. Dy solo – nga Opera “RIGOLETO” 8. Solo – nga Opera “TOSCA” Aktivitetet kryesore si Violoncelist i pare i Orkestres se Operas ː Balete klasike ː P. I. Tschaikowsky“Liqeni i Mjellmave” L. Minkus “Bajadere” T. Daia “Halili dhe Hajria” L. Minkus “Don Kishoti”, C. Zadeja “Delina” , “Lumi i vdekur” F. Ibrahimi “Gjergj Elez Alia” Opera ː G. Verdi “Traviata”, “Rigoletto”, “Aida” Ch. Gounod “Faust” W.A. Mozart “Dasma e Figaros”, “Cosi Fan Tutte” W.A. Mozart “Flauti Magjik” G. Verdi “Ballo me maska” G. Puccini “Madama Buterfly”, “Turandot” “La Boheme” G. Bizet “Carmen”, “Peshkataret e Perlave” R. Leoncavallo “Pagliacci”7 Gjate viteve 2007 – 2013 Drejtor Artistik i TKOB Produksionet artistike te realizuara ne kete periudhe si Drejtor Artistik dhe njekohesisht violoncel i pare i (Spala i Cellove), sipas kronologjise ne kohe : 1. L.V. Beethoven Opera “Fidelio” Tetor 2007 2. C. Porter Musical “Kiss me Kate” Tetor 2007 3. H. Lovenskjold Balet “La Sylphide” Nentor 2007 4. J. Strauss Operetta “Die Fledermaus” Dhjetor 2007 5. G. Verdi Opera “Il Trovatore” Prill 2008 6. G. Rosini Opera “Berberi Seviljes” Qershor 2008 7. C. Orff Kantata “Carmina Buran” Tetor 2008 8. G. Donizetti Opera “Lucia Lamermur Nentor 2008 9. G. Puccini Opera “Triptiku” Dhjetor 2008 10. L. Delibes Balet “Coppelia” Dhjetor 2008 11. V. Belini Opera “Norma” Shkurt 2009 12. U. Giordano Opera “Andrea Chenier” Prill 2009 13. J. Haydn Krijimi “Die Schopfung” Prill 2009 14. G. Verdi Opera “Falstaff” Maj 2009 15. G. Gershwin Opera “Porgy and Bess” Tetor 2009 16. R. Strauss Opera “Salome” Nentor 2009 17. P. I. Caikovskij Balet “Arrethyesi” Dhjetor 2009 18. G. Puccini Opera “Manon Lescaut” Shkurt 2010 19. D. Tukici Opera “Jeta eshte ender Maj 2010 20. J. Offenbach Opera “Perrall Hofman” Tetor 20108 21. G. Verdi Opera “Otello” Nentor 2010 22. F. Lehar Operetta “Vejusha gazmore Dhjetor 2010 23. A. Mula Opera “Borana” Mars 2011 24. S. Prokofiev Balet “Romeo e ZhuljetaMars 2011 25. J. Massenet Opera “Werther” Prill 2011 26. G. Verdi Opera “Don Carlos” Maj 2011 27. W.A. Mozart Opera “Flauti Magjik” Tetor 2011 28. A. Adam Balet “Zhizel” Dhjetor 2011 29. P. Jakova Opera “Skenderbeu” Qershor 2012 30. A. Vivaldi Opera “Scanderbeg” Nentor 2012 31. G. Puccini Opera “Tosca” Shkurt 2013 32. W.A. Mozart Opera “Don Giovanni” Maj 2013 33. F. Mendelssohn Balet “Endra nate vere” Qershor 2013
Gjate viteve te punes ne Opera kam zhvilluar edhe aktivitet pedagogjik, sipas kronologjise ne kohe : Pedagog i jashtem ne Universitetin e Arteve ː Specialiteti Muzike Dhome ne vitet ː 1988-1993, 1996-1997, 2001-2008, 2009-2015 Pedagog i jashtem ne Liceun Artistik ː Specialiteti Muzike Dhome dhe Violoncel ne vitet : 2002-2009 40 vjet Violoncelist ne TKOB Viti 1980 Violoncelist Viti 1984 Vice Spala i Cellove Viti 2000 – 2020 Spala i Cellove Viti 2007 – 2013 Drejtor Artistik i TKOB.
Më dt. 30.03.2021 Dekorim nga Presidenti i Republikës Z. Ilir Meta, me titullin e lartë “Mjeshtër i Madh” Motivacioni: “Për kontributin e tij si muzikant i spikatur dhe drejtor artistik i TKOB-së në shumë veprave operistike dhe simfonike. Për talentin interpretues e krijues në instrumentin e violonçelit, si dhe veprimtarinë e pasur koncertale e solistike edhe si pedagog, duke krijuar një shembull për brezat e rinj”.

Burimi/Facebook/ALUMNI – Liceu Artistik