Del per here te pare Dokumenti me rendesi kombetare,orgjinal i parise se Peqinit shkruar ne anglisht 103 vite me pare

0
91

Nga Genc Gripshi
Ku i drejtohen Presidentit te SH.B.A.UDRO WILLSON me cilesine e Kryetarit te Konferences se Paqes se Parisit per mbrojtjen e kufinjeve te Shqiperise.Dhe nje here me ane te ketij dokumenti orgjinal dalin ne drite kuntributet e intelektualeve te Peqinit per çeshtjet madhore kombetare Shqiptare.Perthimi i ketij dokumenti ishte shum i veshtire per shkak se eshte shkruajtur me nje makine shkrimi te asaj kohe dhe nuk perkthehet ne translejd.Perkthimi u be ne Angli nga Seldi Gripshi.Ky dokument kopje orgjinali me rendesi kombetare u be e mundur te sigurohej nga profesoreshe Nevila Nikaj me ndermjetesine e deputetit Dash Sula.Deklarata ne fund ne fleten e dyte ka emrat mbiemrat si dhe firmat me shkrim dore te parise se Peqinit.Teksti eshte shum shpjegues dhe thote tekstualisht: Peqin Shqiperi Nentore 1919. Ju zoti Udro Willson.President i SH.B.A. Paris France. Inderuar zoti President:- -Çeshtja jone kombetare eshte mjaft e thjeshte sa te jete ne te gjithe boten.Ne jemi komb i vogel,por me i vjetri ne gadishullin Ballkanik.Gjate shekujve te kaluar ne kemi vuajtur poshtrime dhe shtypje qe hengrem nga duart e kombeve te ndryshme,por nga rraca ne ishim mjaft te forte sa te ruanim veten dhe traditat,gjithashtu gjuhen,kostumet dhe ne nje mase te madhe lirine tone.Eshte e vertete qe,per shkak te pese shekujve te Shqiperise Turke,ne u ndame ne mynyre fetare,ne dyshe dhe kemi mbetur fale nje qyteterimi te rastesishem,por ajo po del e re nga ajo e rrenuar e erresuar,nga erresirera dhe injoranca ne nje bashkim dhe shprese,ne mynyre qe te gjithe shqiptaret te krishtere dhe myslymane,ne vete Shqiperine,ose ne mbare boten;ne Amerike,Rumani,Egjipt,Rusi e te tjera,nuk kane tjeter aspirata veç te ndihmojne Shqiperine,te kaloje shendoshe e mire,keto momente kritike te egzistences se saje dhe te behet nje shtet i pavarur.Kjo e drejte e jona per ekzistencen autonome u rinjoh nga Konferenca Dorjale e Ambasadoreve te Londres ne vitin 1912,porper fat te keq,vetem nje pjese e vendit tone te dashur u lejua te gezonte lirine e pavaresine.Tani ne kemi nje spektakel fqinjesh te pangopur,te zoteruar nga njerez dhe burime me te medha,qe perpiqen me te gjitha fuqite e tyre te ndajne vendin tone siç u pershtaten qellimeve.Deshira e tyre eshte qe nje politike e tille eshte e domosdoshme nga pikpamja ekonomike dhe madje edhe fetare.Ne ishim te privuar plotesisht dhe nga mesatarja e kufizuar kombetare qe mund te kishte qene natyrshem toka dhe shtetet e interesuara te pushtimit ushtarak dhe nuk i perqendruam postat tona dhe sistemin telegrafik ose ndonje nga mjetet e zakonshme te komunikimit,ne mynyre qe te kishim qene ne gjendje per te derguar njerez te inteligjences dhe aftesive perfaqsuese ne misione te tilla qe na kerkohen. Marim guximin tju drejtohem juve.Zoteri,dhe ne Republiken tuaj te shquar,qe populli i bashkuar shqiptare te kete besim dhe shpresen e tije per shpetim. 1- Deshirat dhe kerkesat tona jane te perqendruara ne tre shtetet e meposhtme,dhe Shqiperine e pavarur,me kufij natyrore dhe etnografik qe riparojne padrejtesite e bera ne Konferencen e Londres te 1912 tes dhe shperfillim totalisht ate te 1915 tes. 2-Nese ne Konferencen e Paqes do te jete e nevojshme qe Shqiperia te kete gjysem mbrojtje dhe ndihme gjate viteve te para te nje jete te pavarur dhe paqesore,ne kerkojme qe nje qender dhe riorganizim i tille te mos i besohet asnje shteti qe ka aspirata juridike dhe financiare ne Shqiperi dhe ne asnje nga xhelatet tane xheloze,as tek Italia,sepse deshira ndaj qendreses sone eshte e qarte tek shqiptaret,synimi i saje mesa duket eshte kolonizimi i vendit,siç ka bere ne ndonje pjese te Afrikes;per te italjanizuar te gjithe shqiptaret dhe per te na lidhur fort me te gjitha drejtimet,me percaktime,konçensionet dhe detyrimet. 3-Populli shqiptare i ben thirrje njezeri dhe me ankth. SH.B.A.ve,qe ti vije ne ndihme dhe ta pranoje kete mandatin e tije,dhe vetem keshtu gadishulli Ballkanik mund te pushoje se qeni skene luftrash dhe nje komb i vogel te shpetohet,nga perçarja dhe shkaterrimi. Edhe pse vendi yne eshte i vogel dhe ndoshta me prespektiven me te vogel sesa te ngjalle shpresa dhe perfitime te medha,megjithate,ne guxojme e shpresojme qe telashet dhe shpenzimet e shkaktuara ne SH.B.A do te jene te nje karakteri te zakonshem minimal sa te jene te dobishme.Si njerez ,ne jemi gati per çdo sakrifice dhe toka jone mund ta mbroje barren,apo jo produktiven perderisa ne ta shfrytzojme ne mynyre egoiste. Me sigurine e simpatise tuaj,ne aspiratat tona legjitime,nje i besuar ne drejtesine e kauzes sone,ne kemi besim te forte qe e kemi ndjere me rezistencen tone. Ju ne perendimin e larget.Ne sherbetore te devotshem. Ne emerin e njesise si pjese nacionale Peqin Gud Kruja,Osman Dervishi,Demir Godelli,Beqir Dibra. Bashkia Peqin e cila eshte nen pushtimin italian. Qerim Gripshi,Hysen Haxhi Saliu,Ibrahim Sufali,Qerim Shqarri,Adem Gjinishi. Faqet e tjera ne postimet e tyre te mos bejne asnje ndryshim nese duan ta postojne kete dokument sepse shpesh heqin emrin tim.

Burimi/Facebook/Gegnisht /Toena Bushati