(DOKUMENT)Agjencia CIA me paralajmerim / ”Rusia po tenton ta krijoje nje shtet shqiptaro-maqedonas ne Ballkan” , por ja se per ku

0
79

The Central Intelligence Agency (CIA) ka pub.likuar dokumente sekrete nga puna e tyre, raporte të përndjekjes së punës së shteteve. Në mesin e dok.umenteve që dje u bënë publike, është edhe një raport i CIA-s për idenë e Rusisë për të krijuar një shtet shqip.taro-maqedon dhe për ta shpëtur nga Jugosllavia e atëhershme.

Në vitin 1949, Rusia e sotme (Bashkimi Sovjetik i atë.hershëm) kishte në plan të krijonte një shtet që do të kapte kufinjtë deri në Prizren, Prishtinë, Vra.nje dhe në pjesën veriore të Nishit të sotëm. Ky kufi duhej të shkonte deri në Radomir dhe Pirin. Se.laniku gjithashtu ishte brenda këtyre kufinjëve të menduara nga Rusia.

Në vitin 1949 Rusia për këtë projekt kishte filluar për.gatitjet dhe ta bënte realitet, duke dërguar 15 njësi të tankeve në Bullgari. Bile, Rusia ka kër.kuar edhe ndihmën e shteteve fqinje si Bullgaria.

Në atë periudhë, Rusia e ka vlerësuar se Josip Broz Titot do të ishte i pa fuqishëm për të mbrojtur këto kufinj, të menduara mirë nga Bashkimi Sov.jetik me këtë plan, shkruan TG Maqedoni.

Ky shtet i krijuar nga Rusia menjëherë do të ba.shkohej me Shqipërinë e atëhershëm. Si dhuratë për ndihmën e Bullgarisë për tu realizuar ky pro.jekt, Kavalla do të ishte shteti bullgar.

Burimi/news29media.com/