Dr. Ida Findiku – violinë

0
271

Nga ALUMNI Liceu Artistik
Dr. Ida Findiku – violinë
Dr. Ida Findiku (Tiranë,1984) është një artiste Shqiptare që u largua nga vendlindja në vitin 2004 dhe vazhdoi karrierën e saj për 15 vite në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Dr. Findiku është e specializuar për të performuar në violinë të gjitha periudhat që përfshin muzika klasike, duke filluar me periudhën e Barokut (1600) e deri në muzikën kontemporane të Shekullit 21të. Në 2019 Dr. Findiku sponsorizoi vetë dhe regjistroi albumin e saj të parë solistik, Part of Me, me repertor Shqiptar klasik nga kompozitorë të njohur si Çesk Zadeja, Pjetër Gaci,Tish Daija, Aleksandër Peçi, Feim Ibrahimi, e Jani Papadhimitri. Ida Findiku ishte në rolin e koncertmaestrës me orkestrën e Universitetit të Denverit ku regjistroi albumin “Beethoven Symphony no.7 and Hill’s Beethoven 7.1”. Kjo e fundit ishte premierë botërore dhe ka marrë cmime në SH.B.A si projekt dhe si album (2010).
Dr. Findiku kreu studimet bachelor me bursë të plotë dhe rezultate të larta në Universitetin e Western Michigan me Renata Knific në performimin e violinës (2009). Gjatë kësaj periudhe Ida u angazhua me orkestrat e Michigan dhe si pjesëtare e orkestrës së Kalamazoo luajti nën batonin e dirigjentit të njohur Lorin Mazel.
Karriera shkollore e Dr. Findikut vazhdon në Universitetin e Denver (2009-2015) me një tjetër bursë të plotë dhe në studion e solistes së famshme Linda Wang. Gjatë këtyre viteve Dr. Findiku u çertifikua në metodën Suzuki dhe bëri studime orkestrale me Yumi Hwang-Williams, koncertmaestën e Colorado Symphony Orchestra (2012-2013).
Dr. Findiku themeloi kuartetin ANEA me të cilin mori cmimin e parë në konkursin e muzikës së dhomës së zhvilluar nga Universiteti i Denver (2012). Kuarteti ANEA prezantoi dhe bëri workshop në shkollat e Douglas County High Schools (2009).
I sponsorizuar nga organizata e njohur Friends of Chamber Music kuarteti ANEA u bë pjesë e projektit Community Outreach dhe ndihmoi për ngritjen e nivelit të luajtjes së muzikës në shkollën shtetërore Henry World School.
Dr. Findiku kreu studimet e doktoraturës me bursë të plotë në Universitetin e Boulder, Colorado në studion e Harumi Rhodes (2015-2019). Në këtë universitet Dr.Findiku jepte mësim klasa violine, klasa muzike të përgjithshme, klasa solfezhi dhe ishte asistente e pedagogut. Gjatë studimeve në Universitetin e Boulder Ida u ftua të jepte mësim në Summer Academy si pedagoge e violinës, orkestrës, dhe e muzikës së dhomës (2017). Gjithashtu performoi në rolin e concertmaestrës në programin Conductor’s Workshop drejtuar nga dirigjenti Gary Lewis (2016-2019).
Dr. Ida Findiku është një performuese e larmishme që luan nëpër orkestrat e njohura në SH.B.A. dhe ka patur kënaqësinë të ndaj skenën edhe me artistë të njohur botëror si Katy Perry, Rod Steward, Michael Buble, Josh Groban, Sarah Brightman, dhe Trans Siberian Orchestra. Dr.Ida Findiku është një mësuese aktive e metodës Suzuki dhe synon të mbjellë farën për këtë metodë të njohur bashkëkohore në Shqipëri me qëllim për të krijuar breza instrumentistësh intuitiv e kreativ.

Burimi/Facebook