Edvard Eriksen – Skulptori qe beri bustin e sirenes ne Danimarke .

0
110

Edvard Eriksen 1876-1959

Skulptorit Edvard Eriksen Christian Johannes (EE) ka lindur 10 / 3 1876 në Kopenhagë. Ai ishte si një gdhendës të trajnuar në 1895.

Në 1900 ai u martua me Eline Vilhelmine Moller lindur 6/2-1881 dhe ata kishin 5 fëmijë.

Në 1902 mori E.E. pranuar e tij të parë në skulpturë Charlotte Forårsudstilling: “Është për të jetuar”

Në 1904 mori E.E. depërtim i tij artistike me “Shpresa” i cili ishte blerë nga Shteti Muzeu i Artit, dhe më vonë në 1905 ai mori një çmim për skulpturë “dënim”.

E.E. ngritur disa vite me familjen e tij në Firence, Romë dhe Carrara për të marrë frymëzim dhe mësohen në të njëjtën kohë artin e skulptorit në mermer. Ai më pas u nderit Profesor në të Arteve të Bukura në Carrara.

Në 1908 ai fitoi një konkurs për Mbretin Chr 9. dhe Mbretëreshës Louise e sarkofag Roskilde në katedralen, ku tani ju mund t’i shihni e bukur mermer skulptura: “Të pikëllimin, kujtimet dhe dashurinë.”

HCAndersen shkroi përrallë zanash “The Little sirenë”, Fini Henriques përbërë muzikë për balet të njëjtin titull si shumë të artit të interesuar brews Carl Jacobsen (Carlsberg) lut EE krijuar një skulpturë. E.E. marrë gruan e tij të bukura për t’u ulur Eline model – ashtu siç ajo e kishte bërë për të tjera skulptura.

23 Gusht The Little 1913 u krijua në sirenë Langelinie, Kopenhagë – një dhuratë nga ai që bën birrë Carl Jacobsen në komunën e Kopenhagenit. The Little sirenë që atëherë ka qenë i fotografuar, kissed, Kramer dhe e shohin shumë miliona njerëz nga e gjithë bota – ndërsa ajo është bërë një piketë për Danimarkë.

Në Odense, Aschaffenburg – Frankfurt am Main dhe Los Angeles në Forest batist Memorial Park është një skulpturë bronzi e “Hans kaba” krijuar edhe nga EE

Në Glyptotekets, dy EE e reliefs dhe të martën në veri – jug dhe façades imagjinoni nozullim shkencave dhe arteve të ndryshme. E.E. ishte i pranishëm edhe dekoratë të tregtisë Festsal – Moltke Palace, Copenhagen.

Në 1932 u E.E. Kalorës i Dannebrog Rendit.

Edvard Eriksen d.12/1-1959 të vdekur dhe gruaja e tij Eline 24/9-1963 – ato janë varrosur në Varrezat Perëndimor.
Tani supozojmë EE grandchildren e madhe dhe e-grandchildren interes rreth skulptura dhe familja mund të blejnë tre bronzehavfruer madhësive të ndryshme.