Fari Xh Xhara – Pse etimologët dhe historianët shqiptar nuk e spjegojnë edhe ate qê duhet spjeguar

0
21

Shkruan Fahri Xharra
Si grekët ashtu edhe romakët mundoheshin te shtrembērojnë të verteten iliro- pellazge
Sigurisht që keni dëgjuar për Trinakrinë ose edhe Trinakinë ?
“ Fjala “Trinakria” do të thotë trekëndësh dhe i referohet formës gjeografike trekëndore të Sicilisë. ishullit më të madh në Detin Mesdhe. Në kohën e Romakëve quhej “ Trinacrium “ me kuptim të “yllit “ me tre rremba. Në basenin Mesdhetar gjendet edhe termi “triskelion “ , që daton nga shek i tetë pr.Kr.
((“Sicilian Culture: The Folklore, Legends & Traditions: Trinacria.” Sicilian Culture: The Folklore, Legends & Traditions: Trinacria. ;Radicini, Ninni. “The Trinacria: History and Mythology | The Symbol of the Hellenic Nature of Sicily | Article by Ninni Radicini.” The Trinacria: History and Mythology ,)
Unë nuk i bindem këtij spjegimi , sepse kemi edhe tjera burime .
Të shkojmë më tutje , libri e spjegon të vërtetën .
Vetëm me gjuhën shqipe si trashëguese e vetme e pellazgjishtes mund të spjegohet jo vetëm Trinakria por edhe shumë nga poema e Virgjilit ‘
(Trinakria rrjedh nga gjuha pellasgo-shqiptare Tre-kokat (tre-krerët, treneqët), pra Trine=tre, kria = kreu=koka, kështu e thёnё nga banorët e lashtë Pellasg për figurën e saj trekëndëshe dhe tri kokat e Sicilisë( Pelorus, Pachynus, and Lilybæum)
Shikoni vizatimin që qarkullon , tri këmbë ne një kokē
Nga libri ” Roma fliste
Shqip”
http://old.njekomb.com/?p=221040

Burimi/Facebook