Gani Geci – LETËR E HAPUR DREJTUAR QEVERISË SË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

0
345

Kjo është letra që i kam drejtuar Qeverisë së Kosovës në vitin 1998.
Lexojeni me vëmendje dhe shpërndajeni.

LETËR E HAPUR DREJTUAR QEVERISË SË REPUBLIKËS SË KOSOVËS
Shtator 1998
Mos harroni se dy fonde për një shtet mund të shkaktojnë vëllavrasje, sepse që të dy fondet thonë se janë shtetërore dhe liri sjellëse e për harxhimet e këtyre fondeve nuk di askush. Ne këtu shumë njerëzve po ua shohim xhepat me plotë para të këtij populli e dikush akuzohet se «ka marrë para nga fondi Juaj» pa e marrë asnjë metelik. Ne po kërkojmë nga Ju, që të vini këtu dhe të punoni për këtë popull në këto ditë të vështira.

Në rrethanat e tanishme politike e ushtarake, populli i Kosovës është katandisur në një katrahurë dhe nuk di se kë duhet dëgjuar dhe në cilën hierarki duhet të rreshtohet. Në njërën anë është Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së, përfaqësuesi politik i saj dhe në anën tjetër qëndron Qeveria e Republikës së Kosovës me kryeministrin e saj në ekzil, të cilët janë të dhëna pas fjalëve, letrave dhe komunikatave të ndryshme. Në Kosovë këto letra dhe komunikata priten si shtetërore e në fakt të shkruash e të flasësh nga Boni, Gjeneva e ndoshta edhe nga Tirana, tani për tani është sikur të hipësh në Hënë dhe ta vështrosh Tokën.

Nëse Qeveria e Republikës së Kosovës nuk është e aftë dhe e guximshme që ta marrë përgjegjësinë për këtë popull, atëherë, ministrat e saj duhet t’i tregojnë haptas këtij populli se vendet që i kanë në institucionet shtetërore nuk janë të aftë t’i mbajnë, prandaj këto vende t’i lirojnë, mos t’i pengojnë të tjerët që me projektet e veta, çfarëdo qofshin ato, ta formojnë shtetin.

Me ne po çuditet e tërë bota, e cila na sygjeron të bashkohemi dhe të dalim me një qëndrim të përbashkët me qëllim të zgjidhjes së çështjes sonë kombëtare, ndërsa ne, kurrsesi ta bëjmë këtë. Nëse nuk keni guxim të ballafaqoheni me problemet që po dalin këtu, brenda dhe jashtë Kosovës, atëherë kredibilitetin si Qeveri për ta qeverisur këtë popull mund ta humbisni dhe përgjegjësia do të bjerë mbi ju, pavarësisht se si do të rrjedhin situatat me këtë popull. Nëse nuk keni mundësi t’i mënjanoni nga skena politike njerëzit jo kompetentë, siç po i quani ju këta njerëz, atëherë këta «njerëz jo kompetent» do t’ju largojnë juve nga skena politike.

Në rrethanat e tanishme, ta kritikosh Presidentin është shumë më keq se sa ta kritikosh Qeverinë, sepse Qeveria e Republikës së Kosovës ka mbledhur oficierë rreth vetes, i paguan ata që të qëndrojnë në Tiranë apo diku tjetër dhe e vështrojnë Kosovën në kanalet televizive evropiane dhe kurrsesi nuk e marrin guximin të vijnë këtu e të ballafaqohen me problemet në terren. Tani Kosovës i duhen njerëzit guximtarë të cilët me mund e sakrifica do të arrijnë diçka. Ne nuk na duhen ministra frikacakë, që frikësohen nga hija, se mund të ndodhë kjo apo ajo e keqe, që më e arësyeshme u duket të rrinë e të vështrojnë.

Të gjithë ju që pretendoni t’i zini vendet në kolltuqe, pa kurrfarë rrezikimi, ta dini se do të hasni në kundërshtime të rrepta të një pjese të njerëzve që ndoshta janë joprofesionistë për pozitat që i kanë tani. Por nëse ju vonoheni dhe nuk vini, kur Kosovës i duheni dhe kur në Kosovë vriten për një ditë nga 12 persona, 36, dhe në masakren e fundit edhe 52 civilë e ushtarë të këtij populli, përgjegjësinë për këtë do ta marrë dikush, e, nëse ju pretendoni se nuk jeni përgjegjës për këto ngjarje, unë mendoj se ju nuk mund të mos ta ndieni vetën përgjegjës, sepse populli do ta kërkojë përgjegjësinë edhe nga Ju, dhe gabimet nuk do t’ua falë.

Me punën tuaj, në letra dhe pa rezultate janë thelluar përçarjet, aq sa Serbisë nuk i mbetet gjë tjetër vetëm ta veshë uniformën civile dhe të dalë nëpër qytete, gjëra që edhe po i bën, të vrasë njerëz nga njëri krah politik e ushtarak, të kthehet prapë të vrasë nga krahu tjetër dhe para botës të na prezentojë si vrasës të njëri- tjetrit. Unë mendoj se përgjegjësia për mosunitet do t’i takojë secilit nga ju. Edhe nga Ushtria Çlirimtare një ditë do të kërkohet përgjegjësia, sepse ky popull një ditë do të ngopet me të gjitha e të gjithëve do t’ju thotë «stop», se kështu nuk bën. Po dëgjohen zëra që thonë se «Ne që gjoja kemi kërkuar luftë edhe e kemi gjetur luftën!. Dhe ata që nuk e deshën luftën po qëndrojnë diku në Shqipëri dhe po kritikojnë për mospunë apo për mosprofesionalizëm.

Duhet ta dijmë se tani është luftë dhe për mosprofesionalizimin e UÇK-së përgjegjësinë e mbani Ju. Nëse Ju mendoni se Kosova çlirohet nga Tirana, atëherë duhet ta dini se Tirana është e çliruar dhe Kosova është këtu dhe e pushtuar nga serbët. Të gjithë po e kërkojnë institucionalizimin e jetës këtu në Kosovë dhe ndoshta edhe dikush mund të vritet, pse po e kërkon këtë gjë. Me luftën tuaj për pushtet po rrezikohen jetëra njerëzish nga të dy krahët politik e disa, tani mund të quhen me lloj-lloj emrash. Por ta dini se guximi për të rënë në sprova të mëdha për këtë popull është virtyti më i lartë për njeriun.

Këtu në Kosovë njerëzit po kërkojnë e po kërkojnë institucione, po kërkojnë veprime shtetërore, përfaqësimin shtetëror, por përveç Presidentit dhe disa mbledhjeve të fundit të Parlamentit, mbledhje kryesisht në letra, nuk kemi ndonjë përfaqësim tjetër shtetëror. Ta dini se ne armë për t’u vrarë me njëri tjetrin kemi mjaftë dhe, edhe për fajet Tuaja mund të ndodhë kjo.
Më duhet t’i citoj fjalët e një oficieri që kishte ardhur në Drenicë dhe kishte kërkuar që aftësitë e tij profesionale t’i tregojë në luftë me armikun (kjo ka ndodhur në maj të vitit të kaluar) dhe një nga komandantët e Drenicës i kishte thënë se «je vonuar», mirëpo ai i a ktheu: «Unë jam vonuar për familjet Jashari, për Adem Jasharin, ndërsa për juve që jeni gjallë kam ardhur më kohë! Ky oficier tani është komandant diku në zonat e Kosovës dhe të gjitha aftësitë e tij po i tregon në luftë me armikun. Nëse Ju nuk vini, lironi vendet që ne ta dimë të paktën që nuk kemi Qeveri dhe kush është i zoti ta formojë Qeverinë, le ta formojë.

Deri sa të dalim në zgjedhje të reja ta dimë se kush na përfaqëson, dhe kushdo që të na përfaqësojë, ta marrë barrën mbi supe për të gjitha të mirat apo të këqijat që do të na ndodhin, të veçojmë dhe akuzojmë vetëm atë që bën keq.

Gani Geci marr nga libri Lufta pa Maska

Burimi/Facebook/Gani Geci