Historia e katedrales më të famshme në botë – NOTRE DAM

0
934

Katedralja e Zojës (në frëngjisht , Cathédrale Notre-Dame ) është një katedrale e adhurimit katolik , selinë e romake katolike Kryedioqeza e Parisit , kryeqyteti i Francës .

Është një nga ndërtesat më të lashta dhe të lashta të të gjithë atyre që janë ndërtuar në stilin gotik . Ndërtimi i saj filloi në 1163 dhe u përfundua në 1345. Përkushtuar ndaj Marisë , nënës së Jezu Krishtit , ajo është e vendosur në ishullin e vogël të La Cité , i rrethuar nga ujërat e lumit Seine . Është një nga monumentet më të njohura të kryeqytetit francez.

Kalimi nga romani në gotik
Katedralet gotike janë të lidhura ngushtë me idenë e shkëlqimit dhe monumentalitetit, në efektin e qartë të nevojave dhe aspiratave të shoqërisë së kohës. Arkitekturës gotike është një mjet i fuqishëm në një shoqëri që e sheh të transformuar jetën urbane në një ritëm të përshpejtuar fillimin e shekullit të xi . Qyteti rishfaqet me një rëndësi të jashtëzakonshme në fushën politike, në fushën ekonomike (pasqyrë e marrëdhënieve tregtare në rritje), gjithashtu po rritet, nga ana e saj, borgjezia e pasur dhe ndikimi i kleriturban. Rezultati i kësaj është një zëvendësim edhe për nevojat e ndërtimeve fetare jashtë qyteteve, në komunitetet monarkike rurale, për simbol të ri të prosperitetit urban, katedrales gotike. Dhe si një përgjigje ndaj kërkimit të një dinjiteti të ri dhe në rritje në zemër të Francës, shfaqet katedralja e Notre Dame de Paris.

Procesi i ndërtimit

Katedralja në fund të shekullit të 19 -të sipas një gdhendjeje nga Alfred-Alexandre Delauney

Pamje e kokës

Përkundër cilësisë së dobët konstruktive të nëntokës, ky vend ka një histori të gjatë kushtuar adhurimit fetar . Të Keltëtkishin festuar ceremonitë e tyre këtu, ku, më vonë, romakët do të ndërtoj një tempull në të perëndisë Jupiter . Ka pasur edhe kisha e parë e krishterë në Paris, në këtu bazilikën e Saint-Etienne , projektuar nga Childeberto I rreth vitit 528. Në vend të kësaj pune një kishe romane që do të mbetet deri në 1164 u ngrit kur fillon ndërtimi i katedrales tanishme .

Tashmë në 1160, dhe si rezultat i ngjitjes qendrore të Parisit, Peshkopi Maurice de Sully e konsideroi kishën ekzistuese (të San Estebanit) të padenjë për vlerat e reja. Gothic fillestar, me risitë e tij teknike që lejojnë forma deri tani të pamundur, është përgjigja e kërkesës për një koncept të ri të prestigjit në fushën e qytetarëve. Gjatë sundimit të Louis VII, dhe nën mbështetjen e tij, ky projekt u bekua financiarisht nga të gjitha klasat shoqërore. Kështu, dhe duke marrë parasysh madhësinë e projektit, programi ndoqi shpejt dhe pa ndërprerje që mund të ndodhin për shkak të mungesës së mjeteve financiare (diçka e zakonshme, në atë kohë, në ndërtime të mëdha).

Ndërtimi fillon në 1163 ndikimet reflektuar të Abbey e Shën Denis , ende subsisting dyshime për identitetin e të cilët do të “vendoset” guri i parë, Peshkopi Sully ose Papa Alexander III . Gjatë gjithë procesit (ndërtimi, duke përfshirë modifikimet, zgjati deri në mesin e shekullit të katërmbëdhjetë ) ishin disa arkitektë që morën pjesë në projekt, duke sqaruar këtë faktor dallimet stilistike të pranishme në ndërtesë.

Në vitin 1182 kori siguronte tashmë shërbime fetare dhe, gjatë tranzicionit midis shekujve, hajati u përfundua . Në fillim të shekullit të trembëdhjetë filluan veprat e fasadës perëndimore me dy kullat e tyre, duke u shtrirë në mes të shekullit të njëjtë. Armët e transeptit (orientimi veri-jug) u ndërtuan nga 1250 në 1267 nën mbikëqyrjen e Jean de Chelles dhe Pierre de Montreuil . Njëkohësisht katedrale të tjera ngrihen rreth tij në një stil më të avancuar brenda gotik; Katedralja e Chartres , në katedralen e Reims dhe katedralen Amiens .

Modifikimet pasuese

Brendshme e anijes

Të buttresses e katedrales, e ndërtuar në të shekullin e hershme xiii, janë një zgjidhje tipike strukturore e gothic arkitekturë rrjedh presioneve vaults ndaj buttresses bashkangjitur me jashtë mureve.

Katedralja u ndryshuar ndjeshëm nga në fund të shekullit xvii , gjatë mbretërimit të Louis XIV , kryesisht në lindje, ku varret dhe dritaret gotë ishin shkatërruar të zëvendësohet nga elemente shumë të shijojnë stilin artistik të epokës, të barok . Kështu, në mes të 1630 dhe 1707, esnaf i argjendarët e Parisit porositur një pikturë çdo vit për artistë si Laurent de La Hyre dhe Sébastien Bourdon . Janë mbledhur 77 piktura në shkallë të gjerë, të cilat pastaj u shpërndanë. Kohët e fundit, një duzinë veprash të tilla u kthyen në tempull.

Në 1793, gjatë Revolucionit Francez , më shumë elementë të katedrales u shkatërruan dhe shumë nga thesaret e saj vidheshin, duke përfunduar hapësirën vetë si një depo për ushqim. Në 1804 Napoleoni Bonaparti u kurorëzua perandor në katedralen.

Me lulëzimin e epokës romantike, katedralja u vlerësua me sy të tjerë. Nën këtë dritë të re të mendimit një programi të restaurimit të katedrales në 1844, të udhëhequr nga arkitektë fillon Eugène Viollet-le-Duc dhe Jean-Baptiste-Antoine Lassus , e cila zgjati për njëzet vjet.

Ndër ndryshimet e bëra janë: futur Gables në Windows, rozetë jug krejtësisht të re, duke ndryshuar gur buttresses nga guri i ri, rindërtimin e të gjitha tempujt brendshëm dhe faltoret, duke e vendosur statuja në Galeria e Mbretërve, e shkatërruar pjesërisht gjatë Revolucionit Francez (ka edhe disa që janë portret i Viollet); Shumë kalldrerë u shtuan edhe në katedralen, të cilat përbëjnë një nga imazhet e tyre më karakteristike. Përveç kësaj, ishte planifikuar një izolim i katedrales, duke prishur të gjitha ndërtesat përreth.

Brendësia e katedrales gjatë kremtimit të një shërbimi fetar

Në vitin 1871, me kthimin e shkurtër të Komunës së Parisit , katedralja u kthye përsëri në sfondin e turbullirave sociale, gjatë së cilës ishte pothuajse e djegur. Në vitin 1965, si pasojë e gërmimeve për ndërtimin e një parkimi nëntokësor në sheshin e katedrales, u zbuluan katakomba që zbuluan rrënojat romake , katedralen Merovingiane të shekullit të gjashtëdhe dhoma mesjetare. Më afër tani, në vitin 1991 filloi një tjetër projekt restaurimi dhe mirëmbajtjeje për katedralen me një kohëzgjatje prej dhjetë vjetësh.

Letërsi dhe famë
Gjatë romantizmit , Victor Hugo , shkroi, në vitin 1831, romani Zonja jonë e Parisit . Vendosja e ngjarjeve në katedrale gjatë Mesjetës , historia është rreth Quasimodo, i cili bie në dashuri me një cigare të quajtur Esmeralda. Ilustrimi poetik i monumentit hap dyert për një dëshirë të re për njohjen e arkitekturës së së kaluarës dhe kryesisht të katedrales Notre Dame de Paris.

Dhe katedralja nuk ishte vetëm shoku i tij, ai ishte gjithësia; përkundrazi, ishte vetë Natyra. Ai kurrë nuk ëndërroi se kishte mbrojtje të tjera që qelqi me njolla në lulëzim të vazhdueshëm; një hije tjetër sesa ajo e gjetheve të gjelbëruara, të mbushura me zogj në shkurre të kryeqyteteve saksone; male të tjera se kullat kolosale të kishës; ose oqeane të tjera që Paris po zhurmojnë nën këmbët e tyre.

Victor Hugo, Zonja jonë e Parisit , 1831

Burimi/Rrjetat.com