Islam Lauka – Pasqyrat e kolonizatorёve

0
186

Kur shkon pёr Valbonё, nuk mund tё mos vёsh re dy ndёrtesa, tё cilat, nё dukje, s’ke ҫ’thua – janё tё bukura. Por bukuria e tyre ёshtё bukuri qё vret. Ato kanё ardhur nё jetё, mbi bazёn e krimit, mё saktё, tё ekocidit ndaj lumit tё Valbonёs. Bukuria e tyre ka si qёllim tё maskojё kёtё krim, i cili ёshtё i pranishёm aty, nё shtratin e tij, nё masivin e hekurit dhe tё betonit, tё derdhur mbi tё.
Kёto ndёrtesa tё kujtojnё copёrat e pasqyrave tё kolonizatorёve europianё, tё cilёt, shekuj mё parё, ua “dhuronin” indigjenёve tё Amerikёs Latinё, nё kёmbim tё floririt dhe sendeve tё tjera tё tyre me vlerё.
Ҫudia ёshtё se si sot, nё shekullin e 21-tё, ne vazhdojmё tё shfaqim injorancёn e indigjenёve latino-amerikanё, duke kёmbyer ajrin e pastёr, ujin e kulluar dhe tokёn e virgjёr tё Luginёs sё Valbonёs me copat e thyera tё pasqyrave tё kolonizatorёve tё rinj – pjellё bastarde e pushtetarёve dhe oligarkёve tё babёzitur.
Nё qoftё se sjellja jonё nuk ndryshon, ka rrezik qё, nesёr, tё kёmbejmё me copёrat e pasqyrave tё kolonizatorёve tё radhёs edhe bjeshёkt, edhe alpet, pra vetё atdheun tonё.

Burimi/Facebook