Jozefina Çoba Topalli – Pandemia COVID-19, e kombinuar me tërmetin e fortë që goditi Shqipërinë në nëntor 2019

0
182

Sipas raportit te fundit, FMN thotë se paketa ekonomike e qeverise ishte më e vogël se mesatarja e Ballkanit dhe se kredia për sektorin privat vazhdoi të rritet.
Pandemia COVID-19, e kombinuar me tërmetin e fortë që goditi Shqipërinë në nëntor 2019, ka rezultuar në presione shtesë të shpenzimeve dhe një tkurrje të madhe ekonomike, të cilat janë pritet të përmbysin trendin në rënie të borxhit në vitet e fundit dhe të rrisë borxhin publik të Shqipërisë në rreth 82 përqind të PBB-së në 2020
Masat e miratuara për të kufizuar përhapjen e pandemisë COVID-19 kanë prekur si prodhimin, ashtu edhe kërkesën. Nga ana e prodhimit, ndërtimi, prodhimi, minierat dhe guroret, si dhe shërbimet, përbënin kontributet më të mëdha negative. Nga ana e kërkesës, rënia e PBB-së i atribuohet kryesisht uljes së investimeve private dhe konsumit privat.
Nderkohe qe sipas buxhetit te miratuar pak dite me pare se bashku me detyrimet e prapambetura dhe ata te fshehura ,borxhi realisht shkon ne 90%.
Keshtu ndodh kur ke nje qeveri te papergjegjshme, te zhytur ne korrupsion dhe ne skandale.
Keshtu ndodh kur qeverise ia bejne ligjet kompanite private.
Keshtu ndodh kur ministrat blihen nga oligarket.
Keshtu ndodh kur opozita braktis parlamentin dhe i len fushe te lire qeverise per te bere si te doje.
Nese jemi vendi me paketen per ndihma me te ulet ne rajon , kjo eshte mungesa e dhembshurise dhe brutalitet i qeverise; por kjo vjen se ne Parlament nuk kishte nje opozite per ta bere kauze e per te kontrolluar vendimet e saj.
Keshtu ndodh kur nuk ke as qeveri as lidership ne opozite.
Ne keta kushte, kur 43 % e shqiptareve jetojne ne varferi ekstreme, kur borxhi ka arritur 90%, dhe kur per numer popullsie jemi populli qe zejme vendin e pare ne brakstisjen e vendit ka vetem nje zgjidhje:
Te largojme tre kryetaret e korruptuar qe jane pergjegjesit e kesaj situate.Te zevendesojme politiken cinike te tyre me politiken e shpreses.
Te bejme ndryshimin per te lindur shpresen!

Nga Jozefina Çoba Topalli

Burimi/Facebook