Kreshnik Spahiu – Vendim anti-kombëtar: Partia Demokratike kërkoi sot, ndalimin e filmave para viteve 90:

0
74
 • Pasi shkatrruan godinën 70 vjeçare,
 • Pasi nuk prodhuan asnjë film 30 vite,
 • Pasi zaptuan 100.000 metra2 hapësirë publike,
  tani duan të fshijnë historinë dhe memorjen artistike kombëtare!
  Kinostudio “Shqipëria e Re” u themelua më 10 korrik të vitit 1952. Realizimi i parë i saj është filmi “Skënderbeu”. Ky është i pari realizim “kolosal” i prodhuar nga kjo studio kinematografike. Në vitin 1957 prodhohet filmi i parë i një regjisori shqiptar, Hysen Hakani. Prodhimet në masë fillojnë rreth viteve ’70, periudhë që korrespondon uljes së numrit të filmave të importuar. Në vitet ’80 Kinostudio “Shqipëria e Re” prodhon rreth 14-15 filma në vit, tematikat janë nga më të ndryshmet. Shqipëria e Re” la në trashëgim rreth 200 filma, një pjesë të cilëve ishin prodhim i propagandës shtetërore, filma të realizuar me mungesa jo të vogla teknike. Me gjithë kornizat ideologjike dhe vetëcensurën, trashëgimia e Kinostudios “Shqipëria e Re” kanë qenë dhe është pjesë e jetës kulturore e shumë brezave shqiptarësh.
  👉 Pse duhet fshirë filmi, “Çifti lumtur”, “Nëntori i dytë” apo “14 vjeç dhëndër”?
  Këtë vetëm “Gjino” i demokratve e kupton…

Burimi/Facebook