Laidon Shapo – Lija e majmunëve mund te paraqitet si nje IST e zakonshme

0
13

— Disa raste përfshijnë vetëm një lezion të vetëm gjenital, tregon seritë e mëdha shumëkombëshe
Shpesh, lija e majmunit mund të paraqitet si dhimbje anorektale ose si një lezion i vetëm gjenital dhe lehtësisht të keqdiagnostikohet si një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST), sipas autorëve të serisë më të madhe të rasteve ende të shpërthimit aktual ndërkombëtar.
Nga më shumë se 500 infeksione të diagnostikuara, kryesisht te meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj (MSM), 95% u paraqitën me skuqje, 73% kishin lezione anogenitale dhe 41% kishin lezione mukozale, raportoi Chloe Orkin, MD, nga Universiteti Queen Mary.
Për më tepër, 15% e pacientëve kishin dhimbje anorektale dhe 10% u paraqitën me vetëm një lezion të vetëm të lëkurës në zonën gjenitale, sipas gjetjeve në New England Journal of Medicine.
“Përkufizimet aktuale ndërkombëtare të rasteve duhet të zgjerohen për të shtuar simptoma që nuk përfshihen aktualisht, të tilla si plagë në gojë, në mukozën anale dhe ulçera të vetme”, thote Orkin. “Këto simptoma të veçanta mund të jenë të rënda dhe kanë çuar në shtrime në spital, kështu që është e rëndësishme të bëhet një diagnozë.”
Prezantimet e ndryshme si lezione të lëkurës gjenitale të vetme dhe lezione në pëllëmbët dhe shputat mund të çojnë në diagnozë të gabuar si sifilizi dhe IST të tjera si herpesi, të cilat nga ana tjetër mund të vonojnë zbulimin, vunë në dukje studiuesit.
“Zgjerimi i përkufizimit të rastit do t’i ndihmojë mjekët të njohin më lehtë infeksionin dhe kështu të parandalojnë njerëzit që ta kalojnë atë,”.
Duke pasur parasysh kufizimet globale në furnizimin me vaksina dhe antivirale për këtë infeksion tropikal të nënfinancuar kronik, të neglizhuar, parandalimi mbetet një mjet kyç në kufizimin e përhapjes globale.

Burimi/Facebook/Autori