LAMTUMIRË MIKU YNË I SHTRENJTË PINO CACOZZA. GIUZEPPE CACOZZA ( ZEF KAKOCA)

0
306

Një lajm shumë i trishtë ka tronditur sot botën Shqiptare. Largimi i papritur nga kjo botë e poetit, gjuhëtarit, kantautorit, aktorit, studjuesit dhe organizatorit më të shquar Arbëresh Z. Zef Kakoca ( PINO CACOZZA) , ( Giuzeppe Cacozza) , mikut tonë dhe të gjithë artistëve të Shqiptarëve kudo nëpër botë. Iku shkëlqimi i të gjithëve ne, shkoi lart në qiell për të takuar Nënë Terezën, Shenjtoren e tij të devotshme.
Arbëria humb një nga personazhet më të mëdhenj të epokës bashkëkohore e më të dashurin në tërë Botën Shqipëtare kudo që ndodhen.
Lajm shumë i hidhur që ka tronditur tërë ata që ja njihnin potencialin intelektual, kontributin e jashtëzakonshme, talentin specifik dhe thjeshtësinë e modestinë e tij.
I përjetshëm kujtimi yt, vëllai ynë i paharruar dhe i denjë për bekimin.
Tani që ndahemi nga ju, lutemi të gjithë që Zoti t ‘ ju dhurojë pushim të përjetshëm.
Duke i dërguar gruas Maria, vajzës Nikoletta, motrës Antonietta dhe familjes, prindërve dhe të afërmve, në momentin tragjik që na gjen të bashkuar, ngushëllimet më të thella.
Kush ishte Pino Cacozza
Lajme të marra tërësisht nga faqja e tij dhe nga faqja e Baletmaestrit Z. Andrea Kokeri, i cili ka bashképunuar më shumë me të në Itali.
Pino Cacozza (Giuseppe Cacozza – Zef Kakoca) lindi në San Demetrius Corone (Shën Miter) më 27 shtator 1957.
Ka ndjekur studimet klasike në Kolegjin e Sant ‘ Adrian
dhe fitoi diplomën e Gjuhëve të Huaja dhe Letërsisë në
Universiteti i Kalabrisë në vitin 1980, me specializim në gjuhën frënge, shqipe dhe angleze dhe qytetërim.
Si autor, kompozitor dhe këngëtar ai e fitoi Festivalin d gjashtë herë
ella Song Arbëreshe (nga të cilat ishte regjisor artistik për katër edicione):
Nel 1984 con Ajri i jetes, coautore – Nel 1985 con Jemi një kulturë çë ngë mënd vdes – Nel 1986 con Me një mik afer – Nel 1988 con Kjo është festa më e madhe çë ka Arbëria – Nel 2004 con E bukura vashes, e bukura gjitoni – Nel 2008 con la canzone Ishe një herë .
Ai fitoi katër herë çmimin kritik Giuseppe D ‘ Amico.
Ndër shfaqjet e tij janë edhe recitalet muzikore dhe teatrale ′′ De Rada ′′
dhe Milosao ′′ me Grupin e Artit të Ri, ′′ Rrënjat dhe Arb erisë ′′ (Rrënjët e Arb erias), ′′ Udhëtimet dhe Arb erisën ′′ (Rrugët e Arb eria) dhe ′′ Homazh për Girolamo De Rada “, prej të cilave ai është autor dhe interpretues..
Ka kryer aktivitete kulturore, artistike, kënduese dhe teatrale pothuajse në të gjitha komunitetet arbëreshe, Shqipëri (Festivali i Gjirokastros – Festivali i Këngës shqipe), Maqedoni (Shkup, Tetovë dhe Strugë), Mali i Zi (Ulqin), në qytete të shumta të Ulqin Itali dhe jashtë vendit.
Ideator Pisepiselle – Festivali i Këngëtarëve të vegjël Arb ereshë.
Presidenti dhe drejtori i Arbitalisë ( www.arbitalia.it ), shoqata
gazeta kulturore dhe e para online e Arb eria.
Në vitin 2009 ai mori në Napoli çmimin prestigjioz ′′ Mesdhetar të artit dhe kreativitetit “, njohje që u jepet çdo vit personaliteteve
të botës politike, shkencore, kulturore dhe artistike që kontribuan, përmes veprimit të tyre, për uljen e tensioneve dhe inicimin
Një proces i vlerësimit të dallimeve kulturore dhe vlerave të përbashkëta në zonën e Mesdheut të Madh, me motivacionin e mëposhtëm:
′′ Për dhënien e shprehjes në vetëdijen kolektive të popullit arb eresh. Në produksionin e tij të gjerë të poezisë dhe këngës, ai rijeton me shpikjen dhe shijen e legjendës kujtimet latente të një komuniteti që ka fuzuar shoqërisht dhe politikisht në kombin italian pa humbur traditën historike dhe gjuhësore. Duke preferuar sheshet në teatër, në lojërat e tij palos vargun dhe muzikën lartësimit të gjithë një populli, rinovon rrënjët e tij, përforcon sentimentin unitar dhe tërheq zvarrë audiencën në turneun vëllazëror të valles korale me të cilën gjithmonë përfundon shfaqjen “.
Në vitin 2010, përfaqësues i letërsisë arbëreshe, mori pjesë në Mbrëmjet Poetike të Strugës në Maqedoni.
Ish-anëtari i Komisionit Shkencor të Institutit Rajonal për
Komuniteti Arbëreshe i Kalabrisë, dhe KOREMIL, Komisioni Rajonal për pakicat gjuhësore të Kalabrisë.
Presidenti i shoqatës Arb ereshë në Rossano.
Drejtor i gjerdanit të botimeve digjitale
′′ Perlat e Arberit ′′ ( www.arberia.info ).
Regjisor artistik i Arbfestivalit dhe kulturave.
Në vitin 2015 Presidenti i Republikës së Shqipërisë
S. E. Bujar Nishani i jep titullin ′′ Naim Frash eri ′′ me
la seguente motivazione: “Për vlerat dhe kontributin si shkrimtar dhe kompozitor në dobi të bashkëkombasve të tij të përtejdetit,
duke mbajtur gjallë një traditë të madhe të letërsisë dhe kulturës arbëreshe në përgjithësi, kur kohët moderne ushtrojnë trysni ndaj këtyre lloj kulturave të shkëputura nga areali i tyre, siç është ajo arbëreshe”. (Per i meriti e il contributo di scrittore e compositore in favore dei propri connazionali di là dal mare, ha saputo tenere viva la grande tradizione della letteratura e della cultura arbëreshe, nel contesto contemporaneo di pressione nei confronti delle culture distaccate dalla terra d’origine, com’è quella arbëreshe.”).

Burimi/Facebook/Minella Kureta