Lisen Bashkurti – Ukshin Hoti- Nje i lire I burgosur dhe i burgosur i lire

0
169

Prof. Dr. Lisen Bashkurti
Keto dite populli i Kosoves ka shpalle “Javen e Ukshin Hotit”. Nje promemorie e merituar per nje njeri te permasave te jashtzakonshme te se shkuares, te sotmes dhe te ardhmes se Kombit Shqiptar.
Ne kujtesen e popullit shqiptar Ukshin Hoti ngrihet gjithnje e me shume si nje profil i larte dhe i trazuar, plot virtyte te ndritshme, me nje mendje intelektuale brilante dhe me veprimtari te paepur qytetare dhe patriotike.
Me jeten e tij dramatike, Ukshin Hoti na krijon ndjesine e atij personaliteti te larte, qe jeton mes nesh dhe njekohesisht na mungon, qe na dhemb ne shpirt e njeherazi na frymezon, qe na brengos me dilemat e qenies e mosqenies se tij e ne te njejten kohe na ndrin me vizionet e ideve te tij.
Ukshin Hoti eshte filozofi politik me modern ne shkencat tona bashkekohore. Ne vepren e tij filozofike Ukshin Hoti hedh themelet e filozofise politike bashkekohore me nje thellesi mendimi, pasuri metodologjie dhe zhdervjelltesi stilistike unike.
Ukshin Hoti eshte njohesi me i thelle dhe me i avancuar i te drejtes nderkombetare publike ne hapsirat shqiptare. Ne studimet e tij Ai gershetonte filozofine politike bashkekohore me kulturen e gjere juridike nderkombetare, duke na dhene analiza dhe prognoza vizionare e te ndritura per te ardhmen politike te Kombit Shqiptar.
Ukshin Hoti ishte intelektuali i pakompromis me te keqen. Ai qendronte mbi uren e psheretimave te disa krijuesve bashkekohes te tij, ngrihej mbi arratisjet ne mitologji te disa shkrimtareve te tjere shqiptare, lartesohej mbi filozofet materialiste vulgare dhe dogmatike te qarqeve politike dhe akademike, ballafaqohej me arguemente te padiskutueshme me hijenat e “bashkim-vellazerimit” ne Kosove e jashte saj.
Ukshin Hoti eshte veprimtar dhe lider politik i ralle ne historine politike te popullit shqiptar. I zgjuar, i mprehte, krenar, orator, karizmatik-Ukshin Hoti la gjurme te pashlyera tek kushdo qe pati rastin ta takonte, ta njihte dhe ta degjonte. Jehona e fjales, tonit, emocionit te Ukshin Hotit eshte kumbuese edhe ne ditet tona. Dhe e tille do mbetet perjete.
Ne Jugosllavine e AVNOJ-it Ukshin Hoti ishte i burgosur gjate gjithe jetes se tij te lire, por do mbetej i lire gjate gjithe jetes se tij te burgosur. Ne vepren e tij per jeten prapa hekurave, Ukshin Hoti i thyen barrierat e burgut. Ai rrefen qe vetem trupi i tij mund te ndalohet prapa hekurave. Ndersa mendimi i tij nuk mund te prangosej. Mendimi filozofik, politik e patriotik i Ukshin Hotit do te mbetej lumturisht i lire.
Ukshin Hoti eshte jeta tipike tragjike e humanistit, iluministit dhe atdhetarit shqiptar. Ai rron midis qenies dhe mosqenies, midis dukjes dhe zhdukjes, midis dhimbjes dhe shpreses, midis te kaluares e te ardhmes. Ukshin Hoti lindi qe te mbetej perhere i tille midis nesh. Ai eshte e kaluara e gjalle, e bartur ne projektin madhor te ardhmerise se Kombit Shqiptar.

Burimi/Facebook