Mark Uci – Ali Pashe Gucia, patrioti nga Trieshi

0
15

Ali Pashe Gucia i perket fisit te Trieshit,te Malsise se Madhe.Ishte pronar i madh tokash ne Nokshiq, Martinaj, Plave,Guci dhe ne Rugove.Ka qene veprimtar i madh i levizjes antiosmane ne gjysmen e dyte te shekullit XIX.Gjithashtu ishte kundershtar i ashper i serbo-malazezeve. Ali Pashe Gucia ishte iniciatori kryesor i themelimit te Lidhjes Shqiptare te Prizerenit. Duke u zgjedhur edhe antar i keshillit kombetar.Per vendosmerin e tij luftarake kryesia e Lidhjes se Prizerenit e zgjodhi Krytar te Shtabit Ushtarak te Gucise.
Ne krye te forcave vullnetare,ne te dy betejat e Nokshiqit (dhjetor 1879 dhe janar 1880) theu ushtrine malazeze me ne krye Mark Milanin,duke mos lejuar zbatimin e vendimit te Kongresit te Berlinit qe Plava dhe Gucia t’i mbeteshin Malit te Zi. I bindur se pavarsia nuk mund te fitohej pa lufte,kunder Portes se Larte. Kater vjet pas shtypjes se Lidhjes Shqiptare te Prizerenit u vra ne nje atentat te organizuar nga qeveria e Stambollit.
Nga: Mark Uci

Burimi/Facebook/Vasel Gilaj