MBRETËRESHA TEUTË DHE EMRI I SAJ

0
156

Teuta: Emër i pëveçëm që gjendet në gjithë popujt me zanfill ilire.
Këtu bëhet fjalë për një term shoqëror që emërtonte një tërsi etnike «një të gjithë» dhe do të ketë nënkuptuar «i gjithë popull apo – “thrako-ilire aop pellazge”. Në të vërtetë “te tan, te ta” në gjuhën shqipe do të thotë “të gjithë të gjitha”. Kjo fjalë kaloi në mbiemërin latin (“tutos” = të gjthë, e gjitha; lidhja midis “tërsia” dhe “shoqëria”) e përcjellë nëpërmes Etruskëve apo popujve të tjerë pellazgë që pushtuan të parët Italinë dhe që do të ken mbërritur me prejardhje të rajonit danubian, vatra zanafillore e Thrako-ilirëve. Kjo fjalë ka udhëtuar deri në Azi.
Teuta: emër femëror i përveçëm te Etruskët
Teutaei, Teutea: varante tjera të Teutës
Teutamides: mbret pellazgëve të Thesalisë, sipas Hellanikosit të Mitilenit dhe që sipas Apollidorit quhet Teutaminas. Vriante tjera: Teutani, Teutones, Teutamos.
Teuthea: qytezë në Arkadi
Tauthria: ishull i Adriatikut
Teutates: të Galet “Përëndi brojtëse e tribusë»
Ka edhe shume emëra tjerë që kanë dal nga emri i mbretëreshës Teuta.
Pasi e lexova librin e profesorit të mirënjohur mësova se ka shumë gjëra që unë nuk i di, por është e pabesueshme sesa kam mësuar për lashtësinë tonë kombëtare. Prandaj dëshiroj të ndaj ca dromca me ju. Kemi shumë shkencëtar të mirëfilltë, por ata nuk i lënë të dëpërtojnë. E kemi edhe Pellazgologun tjetër të mirëfilltë, në grupin tonë, Aleksandër Hasanas.
Materiali asht marr nga libri: Shqipëria – odiseja e pabesueshme e një populli parahelen (Historia dhe gjuha) Mathieu Aref.
E huazuar

Burimi/Facebook/Shkodra nder shekuj