MUNGESA E VITAMINËS D: DY SHENJAT E PAZAKONTA QË DUHET T’JU KUSHTONI KUJDES KËTË DIMËR

0
113

Trupi krijon vitaminë D nga rrezet e diellit direkte në lëkurë kur jemi jashtë, por ne ka mundësi që nuk prodhojmë mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit midis tetorit dhe fillimit të marsit.

Faqja e NHS këshillon që ata me mungesa të marrin suplemente të vitaminës D midis tetorit dhe marsit për të plotësuar rezervat e tyre.

Vitamina D sigurohet lirisht nga trupi, falë rrezeve të lavdishme të diellit. Trupi juaj konverton energjinë UVB për të prodhuar vitaminë D dhe kjo ndihmon për të rregulluar sasinë e kalciumit dhe fosfatit në trupin tuaj.

Ka pasoja serioze nëse nuk keni mjaftueshëm vitaminë D në trupin tuaj, kështu që është e rëndësishme të siguroheni që ta zgjidhni problemin nëse keni nivele të ulëta.

Thënë kjo, ka dy shenja delikate për t’u kujdesur për këtë dimër që mund të sinjalizojnë nivele të rrezikshme të ulëta të vitaminës D.

Dobësi

Disa njerëz me mungesë të vitaminës D ankohen për lodhje të përgjithshme, dhimbje të paqarta dhe një ndjenjë të përgjithshme të mosqenies mirë, por kjo rritet nëse keni një mungesë më të rëndë (osteomalacia). Në këtë rast, mund të ketë dhimbje dhe dobësi më intensive.

Dhimbje kockash

A keni përjetuar ndonjëherë dhimbje kockash? Kjo mund të jetë një shenjë e mungesës së vitaminës D. Patient UK thotë: “Kockat mund të ndjehen të dhimbshme deri në presion të moderuar. Jo rrallë, njerëzit kanë një frakturë të vijës së flokëve në kockë e cila po shkakton ndjeshmëri dhe dhimbje. Dhimbja e kockave shpesh ndodh gjithashtu në pjesën e poshtme të shpinës, ijëve, legenit, kofshëve dhe këmbëve”.

Shumica e mangësive të vitaminave dhe mineraleve, duke përfshirë mungesën e vitaminës D, mund të kuptohen me një test gjaku.

Burimi/newsonline51.com/