Në qytetin e Rozafës kryelartë 2400-vjeçare, Shkodër, lindi në vitin 1870 banda e parë muzikore në Shqipëri.

0
22

Drejtues i parë i saj ishte Giovanni Cannale dhe më vonë nxënësi Palokë Kurti, i cili do të shquhej për ndjenjat prej artisti dhe atdhetari të madh.
Më 1898, lindi banda muzikore e Kishës Katolike me drejtues Frano Ndojën.
Në vitin 1901 zë fill formacioni i bandës muzikore të artizanatit.
Pjesëmarrësit e saj ishin gjithsej 50 instrumentistë dhe drejtoheshin nga i madhi, Palokë Kurti. Instrumentistët ishin nxënës zanatçinj të profesioneve të ndryshme.

Burimi/RTSH Shkodra