Nga Kozeta Zylo – Kujtojmë Martirët e Gjuhës Shqipe

0
203

Sot përkujtojmë Andrea Bogdanin hartuesin e gramatikës shqipe në latinisht-shqip
Ç’i kanë punuar Gjuhës shqipe armiqtë e vendit tënë!…
Kur lashe Atdheun…me vehte mora nje copez shqiperie qe shndrit nga veprat me te eperme te Kombit. Sot perkujtoj Andrea Bogdanin qe udheheq me shembullin e Tij si atdhetar dhe mesues model i kohes.
E perkujtoj jo thjesht me nje status ne F/B, por me misionin per t’i njohur nxenesit e Shkolles Shqipe “Alba Life” ne New York me figurat me te ndritura te kohes.
Në mesin e këtyre martirëve është dhe atdhetari zemerzjarrte Andrea Bogdani.
Sot perkujtojme Andrea Bogdanin hartuesin e një gramatike të shqipes në latinisht-shqip
Andrea Bogdani ka lindur, më 13 dhjetor të vitit 1683, në Prizren, nen Perandorine Osmane.
Andrea Bogdani (afersisht. 1600-1683) gjithashtu i njohur si Ndre Bogdani ka qene nje intelektual I shquar shqiptar, perhapes i Gjuhes Shqipe, gramatikan dhe prelat i Kishës Romake Katolike.
Ne gramatiken e gjuhes shqipe informacion i dhene nga Pjetër Bogdani, parathenien e shkroi Imzot Andrea Bogdani. Ne 1675 Imzot Andrea Bogdani, ipeshkevi i Shkupit, shkroj Gramatika latinisht – albanese, liber qe e humbi nipi i tij At Pieter Bogdani, gjate levizjeve per t’i shpetuar perndjekjeve te turqve.
“Arbenorit ARbenùer i Dašciuni- Ket’ Gramatiken’ e šcrova iò per zottnii tande, ki dì màa fort, e màa nkthielt, śe une : vece per atà Fràtini, ki vìine per śe largu me i ù škerbùem. E pesè ket nde yee te Romeśe skane hàbèr te giuheśe śate: pune emire ašct, ki maa pare tà marrene veše kaha. Nde te pelchiefte heśśapi i kessai lettre (te lutem) me fale Tinezott, se yà mùe šcendetne me mbaruem kach pune. Nde mos paccia mire riešchitune fialatt, ndiiema : persè luftova, s.a mùita , me i vum pàa hile , śikun- dreśe m’i fali Zotuni, me te..lne pacc jeten’ e giatt , e te puth dòrene.
Interesant eshte fakti se Imzot Pjetër Bogdani nipi i tij vazhdoi rrugen e ndritur te te ungjit per Gjuhen Shqipe si dhe per te hequr prangat nga zgjedha e rende osmane. Pjeter Bogdani, me 6 dhjetor 1869 nderroi jete nga epidemia e tmerrshme e murtajes dhe varroset ne Prishtinë. Me vone turqit per te humbur gjurmet e ketyre personaliteteve me te larta e nxjerrin nga varri trupin e tij dhe e zhdukin. Cfare makabriteti! Më 6 dhjetor 2019 i eshte bere ceremonia e rivarrimit në Kriptën e Katedrales Shën Nënë Tereza në Prishtinë.
Andrea dhe Pjeter Bogdani ngrihen madhështor dhe vepra e tyre duhet të jetë në Piedestal të Kombit.
13 Dhjetor, 2020
New York

Burimi/Facebook