RROK ZOJZI (1910-1995)

0
319

Rrok Zojzi mund të konsiderohet pa frikë si themelues institucional i Etnografisë Shqiptare.
Tekstet Zojzit kanë qenë pikë referimi i shume studiuesve, megjiithse botimet monografike nën emrin e Zojzit kanë munguar.
Thuhet qe puna e Rrok Zojzit ka qene pervetsuar nga te tjere, dhe ai kurre nuk i mori meritat qe kishte, e megjithate ai ishte nga heronjte e heshtur qe nuk pranuan te perdoren e te bahen vegel e propagandes Komuniste.
Këtë vit Instituti i Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) sjell të përmbledhur në një kolanë të veçantë pesë nga këto kontribute. 1. Kalendari primitiv [1949]; 2. Lugina e Vjosës [1950]; 3. Çamëria[1952] 4. Ndamja krahinore e popullit shqiptar [1962]; 5. Atlasi etnografik [1966, 1974, 1976].
Meqenese emri i Zojzit eshte lakuar shume kohet e fundit ne kete Grup, me poshte po vendos dokumentin origjinal “Ndamja krahinore e popullit shqiptar” te botuar tek ETNOGRAFIA SHQIPTARE [1962]
https://drive.google.com/…/1DbLu5CVjHtmR2367q5g…/view… (Dokumenti eshte me 320 faqe, nderkohe teksti i Rrok Zojzit vijon nga faqja 16-62)
Jam i mendimit qe ky eshte nje dokument i vlefshem per antaret e ketij Grupi, ne menyre qe emri i Rrok Zojzit te mos instrumentalizohet, dhe vepra e tij te mos keq keq-interpretohet apo te bahet objekt diversioni ne diskutimet rreth Gegnishtes apo identitetit Geg.

Imazhi mund të përmbajë: tekst
Imazhi mund të përmbajë: tekst, der siger "AKADEMIA E STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE INSTITUTI ANTROPOLOGJISE KULTURORE DHE STUDIMIT TE ARTIT NDAMJA KRAHINORE Rrok Zojzi KOLANA E BOTIMEVE ETNOGRAFIKE IV IAKSA c MOMRLRRISEA"

BurimiFacebook