Sazan Guri – Keshtu e doni ju si mushka drute!

0
80

Degjoni ju qe beni sikur s’mbushni, biles merrni laps e pene dhe mbani shenim ne vend se te derdellisni, se keshtu e doni ju si mushka drute!

  1. Ftohja globale (Lowstand-qendrimi poshte i nivelit te detit psh 100m me poshte se sot niveli i Adriatikut, pra vija bregore e Durresit 50km me ne perendim) eshte proces i shkurter dhe ky i fundit, i shtati per njeriun ka zgjatur nga viti 25,000 deri ne 17,000 p.e.s, pastaj kemi nje qendrese ”stillstand” ngritje e ngadalte nga 17 deri ne 12,000 vjet p.e.s.
  2. Me pas, kemi ngrohje globale ‘highstand-deti sa vjen e rritet’ qe fillon me ‘transgresion’ hyrje apo pushtim te detit qe njihet si permbytja e madhe (Atlantida ne Ararat, ne Malte, ne shume ishuj me njerez te mbytyr) ne vitet 12,000 pes.
  3. Vazhdon deri me sot ngrohja globale me episode ftohje cdo 500 deri 800 vjet, psh 8400-8000 pes ftohje e acarte, ku u skarcua bota e gjalle, dhe njeriu filloi te haje mish per here te pare. Ose ngrohja ekstreme ne vitet 800-1300 pas krishtit Groenlanda e gjelbert -vikinget.
  4. Sot vazhdon ngrohja globale me rritje 0,5 grade per 100 vjet, ku te gjitha qeniet pershtaten dhe ka permbytje, thatesira e te gjitha normale qe ndodhin…
  5. Por, nga viti 1970, me sakt kur u diktua ne 1990 si ato fotot me poshte, temperatura eshte rritur per shkak te njeriut 2 grade per 40 vjet, pra 4 here me shume se procesi natyror dhe dy here e gjysem me pak ne kohe qe dtth 10 here me shume se normalja.
  6. Permbajtja e karbonit rri te 270 ppm plus minus 5 njesi gjate ngrohjes dhe ftohjes ne procesin natyror ne historine gjeologjike, ndersa sot, ore vllezer, eshte 370-400, pra 100-130 njesi me shume dhe duke shkuar 420, dhe po arriti 700 mbaron jeta.
  7. Kjo prodhon ndryshimet klimatike qe ne te njejtin paralel dhe ne te njejtin vend pothuajse ke ndryshime te medha, te befta klimatike.
  8. Shto ndryshimet lokale te temperatures per shkak te betonizimit, tarracave, prerjes se pemeve, rezervuareve liqenore per hece, marrjes se lumenjve neper tuba e tunele, Amazona 40% e prere, Lura – mushkeria e Shqiperise, e prere 100%, te gjitha keto japin rritje temperature lokale dhe ndryshime klimatike, per shkak te njeriut mbi ate globale dhe natyrore psh Heci i Banjes – a ka ndryshim klime aty, sa te duash etj etj. Po deti dhe oqeanet qe jane te mbushura me CO2 e nuk thithin dot kete gaz cfare dtth? Qe brigjet e tyre nuk jane te pasura me O2 etj etj.. se FB nuk eshte shkence, por ju ca mortje degjoni e shenoni se veprimi dhe mendimi juaj ben qe jetet tona t’i shkaterroni…..

Burimi/Facebook