SHËN PJETRI NË HALL- Nga Arqile Garo

0
171

Tre zonja që vdiqën të reja në moshë,
tek derë e Shën Pjetrit po presin, “lëmoshë”,
pse atje, e dinë, s’ është vend për shakara,
furrat e xhehnemit ndrijnë, aty, përpara.

Ndaj dhe rrinë të tria zhytur në mendime,
këtu fati i tyre ndahet për një qime,
këtu nuk pinë ujë, mashtrim e gënjeshtër,
e dinë mirë ato: Shën Pjetri është mjeshtër.

 • Hajde ti e para, – urdhëron shenjtori,
  me zë bubullues, gjëmoi korridori.
  Nga frika, të gjorës, i kërcasin dhëmbët.
  E zhbiron Shën Pjetri, nga koka te këmbët.
 • Pa më thuaj xhane, veç mendohu mirë,
  n’ atë botë, tët shoqi, i ke ngjeshur brirë?
  Ja ke mbajtur nderin, vajte me të tjerë?
  Dhe ajo kokulur – Po, nja dy tre herë!…
 • Vetëm kaq?! – Po, Shenjt! – tjetra drithërohet,
  teksa ndjek Shenjtorin që rri dhe mendohet!
 • Meqë janë kaq pak, po tregoj mëshirë,
  çelësin e Parajsës ta fal me dëshirë!
 • Le të vijë e dyta! – flet me zë të zbutur,
  tjetra hyn në zyrë me shpirt të këputur.
 • Pa ulu atje dhe më thuaj mike,
  burrit, n’ atë jetë, i ndenje besnike?

Me burra të tjerë, më thuaj ke vajtur,
apo ishe zonjë, e urtë, e përmbajtur?!

 • E vërteta Shenjt është që dhe kam shkuar,
  por përpara Jush bëj be: – Jam penduar!

Me sa burra shkova, tani s’ e mbaj mend!
Po për kokë të burrit, s’ janë më shumë se nëntë!

 • Aha! Merr një çelës, edhe nisu vetë,
  ta kalosh e lumtur, jetën në xhenet!

Ajo gjunjëzohet: – Të falem o Zot,
sytë nga mirënjohja iu mbushen me lot.

 • Tjetra! – thotë Shën Pjetri dhe hyn zonjë e tretë,
  me kurmin e bukur, me çapin e lehtë.
 • Po ti, – flet Shenjtori dhe i bie drejt, –
  pa rrëfeu mike, vetëm bëje shpejt!
  Me tët shoq, na thuaj, kishit harmoni,
  e ke tradhëtuar? – pa trego tani!
 • Im shoq, o Shën Pjetër, ishte koqe e rrotës,
  ndaj dhe unë dëfreja me meshkuj të botës,
  kam shkuar me dhjetra, burra e djem të rinj,
  pa pyetur ç’ ishin, të bardhë a të zinj.
 • Ishe prostitutë? – Jo! Nuk merrja pare!
  Hedh këmbën mbi këmbë dhe ndez një cigare.
 • Je penduar zemër? – Hiç fare mor Zot,
  burri që më dhanë, ish një copë idiot!

Dhe po të më ktheje për një jetë të dytë,
do t’ ja shkulja brirët t’ i kërreja* sytë!

 • S’ më thua, si vdiqe? – Dëgjo, ka gallatë.
  Ca burra, për mua, ziheshin një natë:
 • Jo, do vijë me mua! – S’ ma merr dot me zor!
  Kërciten koburet, hëngra një plumb qorr.
  O Zot! Sa kam qeshur, siç po ta tregoj,
  që i lashë hajvanët, thatë, me gisht në gojë.

Ndaj po ta them prapë: Hiç nuk jam penduar!
N’ atë jetë të shkurtër, unë veç kam jetuar!
Ra në hall Shenjtori, ecën nëpër dhomë,
nxjerr nga xhepi çelësin dhe thotë: – Pa të shomë!

 • Ferr apo Parajsë, ku po shkoj xha Pjetër?
 • Jo moj bijë, për ty, kam një zgjidhje tjetër.
  Merre këtë çelës, pse je femër trime,
  dhe nisu me vrap, primë* tek vila ime!🤣

Burimi/Facebook