Shkencëtarët gjejnë Mënyrën për të mbledhur ADN-në e Njeriut nga ajri …

0
202

Eshtë zbuluar më parë që kafshët derdhnin ADN, të njohur si e DNA nga trupat e tyre në mjedis. Gjithashtu ishte zbuluar më parë në ujë, dëborë dhe tokë, por jo në ajër.

Tani, shkencëtarët kanë zbuluar se ADN-ja njerëzore dhe shtazore mund të mblidhet edhe nga ajri.

Shkencëtarët thonë se ky studim mund të dalë i dobishëm në studimin e sëmundjeve ngjitëse si COVID-19, kafshë të pakapshme, hetime kriminale, shkencë forenzike dhe arkeologji.

Nëse një kriminel dyshohet të ketë qenë i pranishëm në skenën e krimit, ADN-ja e tij në ajër mund të zbulojë identitetin e tij.

ADN-ja mjedisore e derdhur nga trupi i çdo personi (eDNA) do të kapet lehtësisht duke thithur ajrin nga një dhomë dhe do të pompohet përmes një filtri ultra të imët.

Një pedagog i vjetër në Universitetin Queen Mary të Londrës, Dr Elizabeth Clare, vendosi të përcaktojë nëse ADN mjedisore mund të filtrohet nga ajri.

Sipas studimit, ADN-ja e miut të zhveshur u gjet nga ajri i dhomës ku ishin vendosur.

ADN-ja njerëzore nga kujdestarët e minjve u identifikuan duke përdorur teknologjinë që shkencëtarët thonë se ishte një surprizë, raportoi DailyMail.

Dr Clare tha: ‘Këtu ne ofrojmë provat e para të botuara për të treguar se eDNA e kafshëve mund të mblidhet nga ajri, duke hapur mundësi të mëtejshme për të hetuar bashkësitë e kafshëve në mjedise të vështira për t’u arritur si shpella dhe gropa.’

Ajo shton se ‘hap disa pyetje interesante’ rreth asaj se si teknologjia mund të përdoret në forenzikë ose arkeologji.

Për shembull, do të jetë e lehtë të identifikosh një kriminel që dyshohet të jetë i pranishëm në skenën e krimit pasi të analizosh ajrin dhe të zbulosh ADN-në e tij.

Por përdorimi kryesor, Dr Clare beson, është në studimin e specieve të arritshme dhe të ndrojtura.

Teknologjia në zhvillim mbështetet në thithjen e ajrit në një dhomë në një filtër, dhe kjo, thotë Dr Clare, do të thotë se mund të jetë më e vështirë për të marrë ADN nga një dhomë më e madhe, duke kufizuar fushën e teknikës pasi ADN do të hollohet aq shumë.

Sipas gjigandit të farmacisë Moderna, vaksinat eksperimentale të bazuara në COVID-19 mRNA që janë aprovuar për përdorim emergjent për herë të parë në histori janë Sistemi Operativ i krijuar për të programuar ADN-në e njeriut.

Madje, Mark Zuckerberg pranoi se vaksinat COVID-19 do të ndryshojnë ADN-në tuaj dhe se ai nuk është i sigurt se cilat do të ishin efektet afatgjata të këtyre vaksinave.

Interestshtë interesante që, sipas politikës së tyre, Facebook do t’ju censurojë për thënien e saktë të së njëjtës gjë, madje edhe me prova dhe ta markojë atë si lajme të rreme.

Kohët e fundit, siç raportohet nga GreatGameIndia, shkencëtarët e Pentagonit krijuan një mikroçip të cilin dëshirojnë ta injektojnë në trupin tuaj për të zbuluar koronavirusin në trupin tuaj edhe para se të shfaqni ndonjë simptomë.

Ata gjithashtu kanë krijuar një filtër për të nxjerrë virusin nga gjaku juaj.

/Stopfake.al

Burimi/https://patriotikmedia.wordpress.com/2021/04/13/shkencetaret-gjejne-menyren-per-te-mbledhur-adn-ne-e-njeriut-nga-ajri/