Shkodra – një histori shqiptare 2400 vjeçare

0
43

Në veri të Shqipërisë, midis lumenjve Drin, Buna dhe Kir dhe liqenit të Shkodrës, shtrihet një nga qytetet më të vjetra të Shqipërisë – Shkodra. Shkodra është një nga qendrat më të rëndësishme ekonomike dhe kulturore në Shqipëri. Qyteti 2400-vjeçar në veri të Shqipërisë është gjithashtu qendra e katolicizmit të vendit dhe banorët e qytetit të vjetër i tregojnë në mënyrë mbresëlënëse pjesës tjetër të botës se bashkëjetesa paqësore dhe respektuese e feve të ndryshme është e mundur. Shkodra është qyteti historikisht më i vjetër në Shqipëri. Për herë të parë është përmendur në shekullin e IV para Krishtit. Për një kohë të gjatë, Shkodra ishte përgjegjëse për mbrojtjen e rrugëve tregtare të lumenjve Buna dhe Drin. Vendndodhja e mirë e qytetit ka edhe sot një rëndësi të madhe strategjike, sepse nëpër qytet kalojnë të gjitha rrugët tregtare drejt qendrës dhe jugut të vendit. Ky pozicion i veçantë i sillte shpeshherë pasuri qytetit në të kaluarën, por edhe e bëri atë në qendër të konflikteve midis fuqive konkurruese. Dikur kryeqyteti i Ilirisë, qyteti u pushtua fillimisht nga romakët dhe më vonë nga turqit. Vetëm pas Luftës së Parë Ballkanike të vitit 1912 Shkodra u bë pjesë e Shqipërisë. Deri në ngritjen e kryeqytetit të ri, Tiranës, Shkodra ishte qyteti më i rëndësishëm në Shqipëri. Lidhjet e forta të banorëve të shumtë katolikë të qytetit me Austrinë dhe Italinë ishin shumë të favorshme për zhvillimin e qytetit. Shkollat ​​u hapën nga murgjit dhe gazeta e parë e vendit u botua në Shkodër. Sot, qyteti mbetet qendra tradicionale e tregut për zonën malore të Shqipërisë veriore, ku kultivohen drithërat, duhani, patatet, frutat dhe rrushi. Produktet e Shkodrës përfshijnë tekstile pambuku dhe mëndafshi, produkte teli bakri dhe ushqime të përpunuara.
Legjenda e Shkodrës: Kalaja e Rozafës
Lart në periferi jugore të qytetit është Kalaja e Rozafës. Kalaja është një nga atraksionet kryesore të qytetit. Një legjendë tregon se tre vëllezër donin të ndërtonin kështjellën së bashku. Gjithsesi, çdo natë, muret që ata kishin ngritur me mund gjatë ditës u shembën. Një plak u dha atyre disa këshilla. Një grua duhej të rrethohej me mure, kjo ishte mënyra e vetme që ata mund të përfundonin ndërtimin e mureve dhe ato do të zgjasin përgjithmonë. Të tre vëllezërit u këshilluan dhe vendosën që të flijonin njërën nga gratë e tyre, atë që do t’u sillte e para ushqimin e drekës të nesërmen. Por dy vëllezërit e mëdhenj nuk e mbajtën marrëveshjen dhe i paralajmëruan gratë e tyre. Kështu që Rozafa e re, gruaja e vëllait më të vogël, ishte e vetmja grua që u shfaq në kantierin e kalasë. Me guxim, Rozafa e pranoi fatin e saj, por me një kusht: ajo u kërkoi vëllezërve që një gji, një krah dhe një këmbë të mos muroseshin me ta, në mënyrë që ata të vazhdonin të ushqenin me gji fëmijën e tyre të vogël, duke i ledhatuar me duar dhe me atyre këmba mund të tundte djepin e foshnjës. Shumica e ndërtesave të kështjellës janë shkatërruar me kalimin e kohës, por muri ende qëndron në Shkodër – i fortë dhe i pathyeshëm.
Pamjet e qytetit të Shkodrës
Së bashku me Kalanë e Rozafës, Xhamia e Plumbit në Shkodër është një monument i rëndësishëm historik. Xhamia, e ndërtuar në vitin 1773 në stilin osman, ia detyron emrin e saj kupolave ​​të saj të bukura prej plumbi, të cilat gjithashtu zbukurojnë galerinë e oborrit dhe absidës në një formë më të vogël. Oborri i projektuar me galeri dhe kupola të vogla është unik në Shqipëri. Ndërtimi i xhamisë është shumë simetrik. Arsyeja për këtë është se të gjitha tullat e përdorura për ndërtim janë me të njëjtën madhësi. Pasi katedralja e kalasë u shndërrua në xhami pas pushtimit osman, Shkodra mbeti pa vend adhurimi katolik për shumë vite. Shërbimet u bënë në varrezat e qytetit. Në vitin 1851, Sulltani i atëhershëm miratoi ndërtimin e një katedrale të re, Katedralen e Shën Stefanit, e cila i kushtohej Shën Stefanit. Puna e ndërtimit filloi shtatë vjet më vonë. Kur u përfundua, Katedralja e Shën Stefanit u konsiderua kisha më e madhe në Ballkan. Kisha e bukur me kambanoren simpatike 50 metra të lartë është një nga pamjet më të bukura të qytetit të Shkodrës. Shkodra ka gjithashtu pamje të mrekullueshme të Alpeve shqiptare përreth. Një nga rrugët e ecjes popullore për alpinistët malësor fillon gjithashtu këtu, duke çuar nga Shkodra nëpërmjet Krujës, një qytet i vogël me një kështjellë mbresëlënëse, në Tiranë.
Shkodra në një mjedis piktoresk
Alpet Shqiptare ose Prokletije – “malet e magjepsura” – është një varg malesh në veri të Shqipërisë dhe Kosovës. Masivi malor ndahet në masivë individualë nga luginat e prera thellë. Bimësia është jashtëzakonisht e bukur dhe një nga më të pasurat në Gadishullin Ballkanik. Këtu, rrëzë maleve, do të gjeni edhe rezervuarin e Komanit. Rezervuari është një tip i brendshëm që ia vlen të shihet, sepse shkëmbinjtë e thyer në të dy anët e liqenit të kujtojnë fjordet e bukura të Norvegjisë. Ujërat blu në bruz të Drinit, i cili është 12 kilometra katrorë i penduar për liqenin, janë deri në 96 metra të thella dhe të kthjellta. Në Shqipërinë jugore shtrihet liqeni malor Syri i Kaltër, një burim karstik në shpatin perëndimor të Malit të Gjerë. Uji kristal i pastër, bruz në blu të errët në mes të vegjetacionit mbresëlënës e të harlisur, i cili ndryshon në varësi të dritës së diellit, i dha liqenit malor, i cili është vetëm 12 gradë i ngrohtë dhe ushqehet nga një burim nëntokësor 50 metra i thellë, emrin e tij – ” Syri i Kaltër”. Parku Kombëtar i Llogarasë – gjithashtu në jug – shtrihet në një lartësi midis 470 dhe 2018 metra mbi detin Adriatik në një sipërfaqe prej 1010 hektarësh. Parku kombëtar mbron pyllin e bukur e origjinal malor, i cili përbëhet kryesisht nga hiri, bredhi, pisha e zezë dhe pisha imponuese e lëkurës së gjarprit.