Studimi më i ri / Ja sa zgjasin antitrupat kundër Covid19 në trupin tonë

0
71

Antitrupat e zhvilluar kundër Covid rezistojnë për një kohë të gjatë në të shëruar: konfirmimi vjen edhe një herë nga Vo ‘Euganeo, qyteti Veneto që u bë, në pranverën e vitit 2020, një model ndërkombëtar i kontrollit të suksesshëm të shpërthimit të CoViD-19, dhe që prej atëherë më shumë herë lëndë e studimeve shkencore. Nga një fushatë masive e depistimit që përfshiu pothuajse të gjithë popullsinë e Vo ‘del se antitrupat anti-Covid të prodhuar në përgjigje të një infeksioni natyror qëndrojnë në trup për të paktën nëntë muaj, pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes: me pak fjalë, madje edhe për asimptomatikët.

Shkencëtarët nga Universiteti i Padova dhe Kolegji Imperial në Londër tamponuan 85% të 3,000 banorëve të Vo ‘midis shkurtit dhe marsit 2020, pas vdekjes së një banori nga Covid në 21 shkurt 2020. Njerëzit u testuan përsëri në maj dhe nëntor 2020, për të monitoruar nivelet e antitrupave ndaj koronavirusit. Analizat e botuara në Nature Communications tregojnë se 98.8% e popullatës së sëmurë nga pranvera kishin ende sasi të zbulueshme të antitrupave në nëntor, nëntë muaj më vonë.https://central.gjirafa.com/renderer.html?v=1.1

Dhe këtu fillon pjesa më interesante: për të filluar, duket se nuk ka asnjë lidhje midis ashpërsisë së simptomave fillestare dhe nivelit të antitrupave të lënë – cilësia e përgjigjes imune prandaj nuk varet nga rrjedha e sëmundjes . Përveç kësaj, edhe pse antitrupat në të gjithë pacientët përjetuan një rënie të përgjithshme midis majit dhe nëntorit, shkalla e zbuluar e kësaj rënie ndryshonte në varësi të llojit të testit të përdorur. Në fakt, ekzistojnë metoda të ndryshme serologjike, të afta për të identifikuar antitrupat që lidhen në pjesë të ndryshme të proteinës spike.

“Nivelet e antitrupave ndryshojnë, në disa raste dukshëm, në varësi të testit të përdorur”, shpjegon Ilaria Dorigatti, një nga autorët, “prandaj është i nevojshëm kujdes kur krahasoni nivele të ndryshme të infeksionit në popullatë në pjesë të ndryshme të botës, duke përdorur lloje të ndryshme të testeve “.

Pjesa e parë e studimit, ajo që zgjati deri në maj, kishte gjetur një takim të kaluar me virusin në rreth 3.5% të popullsisë, me një prevalencë të lartë të rasteve asimptomatike. Kjo “ndjekje” e dytë tregon një rënie të përgjithshme të antitrupave pas nëntë muajsh dhe nevojën për të vazhduar mbrojtjen e monitorimit për të ardhmen e parashikueshme. Por puna gjithashtu ofroi disa më shumë informacione se si ngjiten dhe përmbahen infeksionet.

Një person i infektuar me SARS-CoV-2 ka një në katër mundësi të kalojë infeksionin te një anëtar i së njëjtës familje. Për më tepër, siç është gjetur tashmë në studimet e mëparshme, shumica e transmetimit viral (79% e rasteve) i atribuohet vetëm 20% të infeksioneve. Kjo do të thotë që shumica e pacientëve të infektuar nuk gjenerojnë infeksione dytësore, ndërsa një pakicë e pozitiveve sjellin pjesën më të madhe të transmetimit. Prandaj rëndësia e vazhdimit të masave të kufizimit, të tilla si ndarja dhe përdorimi i maskave, edhe në këtë fazë në të cilën vetëm një pjesë e popullatës është plotësisht e vaksinuar kundër Covid.

Burimi/inforculture.info/