Vajza E Jusuf Gërvallës, Kryediplomate E Kosovës: Si E Kërkonte 21 Vite Më Parë Dë Nimin E Sheshelit Nga Ha Ga (VIDEO)

0
154

Donika Gërvalla është kryediplomatja e re e Kosovës në qeverinë e Albin Kurtit. Ajo vjen në këtë post si shkak i marrëveshjes mes Albin Kurtit dhe Vjosa Osmanit

Ajo është e bija e Jusuf Gërvallës, i cili ka qenë veprimtar, shkrimtar dhe muzikant shqiptar. Patrioti dhe atdhetari Jusuf Gërvalla ka qenë themelues i grupit Lëv izja Kombëtare për Çli rimin e Kosovës. Jusuf Gërvalla u lind më 1 tetor 1945 në Dubovik të Deçanit. Ndërsa është ekz ek utuar mizorisht më 17 janar 1982, bashkë me vëllanë Bardhoshin dhe Kadri Zekën, në Untergruppenbach në Gjermani.

Në shtator 1991, Donika ishte bashkorganizatore e Referendumit për Pavarësi në Tiranë, org anizim ky që i mundësoi shprehjen e vullnetit qindra qytetarëve të Kosovës që ndodheshin në Shqipëri. Në qershor 1992 largohet nga Shqipëria për studiuar në Gjermani.

Kur kryediplomatja kërkonte dë nimin e Milosheviç në Ha gë

Kryediplomatja e re Kosovës në një intervistë të dhënë në televizionin shtetëror gjerman në vitin 2000, kërkonte dë nimin e Sheshelit dhe Milosheviçit nga Gjy kata Ndërkombëtare e Ha gës.

Më poshtë po japim një pjesë të debatit televiziv, në emisionin e Sabine Christianssen në televizionin shtetëror gjerman A R D, Donika Gërvalla dhe Vesna Peshiç, politikanen serbe. Ajo i kërkonte komunitetit ndërkombëtar të vepronte për çështjen e Kosovës, duke e lidhur dhe me faktin e ndarjes së Çekosllovakisë, ku u ndanë në dy shtete, në Çeki dhe Sllovaki. “Ne jo vetëm kur u bëmë vi kt ima të dhunës serbe, por që në l u f tën e Bosnjës kemi kërkuar që ai duhet të shkonte në Hagë, e rëndësishme është kur Serbia ta dërgonte vetë Milosheviçin në Ha gë, si pjesë e reflektimit”, theksonte Donika Gërvalla.

Ajo gjithashtu kërkonte dhe ndalimin e Karagjiçit dhe të bashkëpunëtorëve të tjerë të ush trisë serbe që shkaktuan një ma sa kër dhe vi k t ima në Kosovë. Ajo i drejtohet Peshiç se Serbisë i është dashur 10 vite kohë për të zgjidhur kon fl iktet e tjera në Ballkan dhe se Kosova nuk ka kohë që të humbë 10 vite kohë, duke nënkuptuar njohjen e realitetit të shkëputjes së Kosovës dhe të krijimit si shtet i pavarur.

Donika Gërvalla ka qenë anëtare nderi e L D K-së nga shkurti 1991; 1993-1997 ishte nënkryetare, ndërsa 1997-1999 anëtare e kryesisë së degës së L D K-së në Gjermani. Si zëdhënëse e L D K-së gjatë dy viteve të lu f tës përfaqësoi qëndrimet e Kosovës para opinionit gjerman, në qeveri dhe Bundestag, në TV, radio, gazeta, debate.

Pas një faze të angazhimit pa funksione partiake, në vitin 2015 u zgjodh kryetare e L D K-së në Gjermani. Pas dështimit të përpjekjeve për reforma të brendshme, në vitin 2018 jep dorëheqje dhe largohet përfundimisht nga L D K-ja. Donika është përfaqësuese e Iniciativës së Vjosa Osmanit në listë. Është e martuar me Stefan Schwarz, ish-deputet i C D U-së në Bundestag. Familja Gërvalla-Schëarz ka gjithsej 5 fëmijë dhe jeton në Bonn, Gjermani.

Video:

blob:https://www.facebook.com/952250c7-e5ac-4178-a63e-02776632fb26