WEF Paralajmëron Sulmin Kibernetik që çon në Kolaps të Sistemit Global Financiar …

0
151

Nga Whitney Webb, Vagabondi i Fundit Amerikan

Një raport i botuar vitin e kaluar nga Iniciativa e Politikave Kibernetike WEF-Carnegie bën thirrje për bashkimin e bankave të Wall Street, rregullatorëve të tyre dhe agjencive të inteligjencës, siç është e nevojshme për t’u përballur me një sulm kibernetik të supozuar të afërt që do të shembë sistemin ekzistues financiar.

Në Nëntor 2020, Forumi Ekonomik Botëror (WEF) dhe Carnegie Endowment për Paqen Ndërkombëtare prodhuan një raport që paralajmëronte se sistemi global financiar ishte gjithnjë e më i prekshëm ndaj sulmeve kibernetike.

Këshilltarët e grupit që prodhuan raportin përfshinin përfaqësues nga Rezerva Federale, Banka e Anglisë, Fondi Monetar Ndërkombëtar, gjigandët e Wall Street si JP Morgan Chase dhe behemoths Silicon Valley si Amazon.

Raporti ogurzi u botua vetëm disa muaj pasi Forumi Ekonomik Botëror kishte kryer një simulim të vetë asaj ngjarjeje – një sulm kibernetik që sjell gjunjëzimin e sistemit financiar global – në partneritet me bankën më të madhe të Rusisë, e cila pritet të fillojë ekonominë e vendit ” transformim dixhital ”me fillimin e kriptomonedhës së vet të mbështetur nga banka qendrore.

Kohët e fundit, të martën e kaluar, organizata më e madhe për ndarjen e informacionit të industrisë financiare, anëtarët e njohur të së cilës përfshijnë Bank of America, Wells Fargo dhe CitiGroup, kanë paralajmëruar përsëri se hakerat e shteteve të kombit dhe kriminelët në internet ishin të gatshëm të punojnë së bashku për të sulmuar sistemin global financiar në periudhën afatshkurtër.

CEO i kësaj organizate, i njohur si Qendra e Analizimit dhe Analizës së Informacionit të Shërbimeve Financiare (FS-ISAC), kishte këshilluar më parë raportin WEF-Carnegie që kishte paralajmëruar shumë të njëjtën gjë.

Paralajmërime dhe paralajmërime të tilla të koordinuara nga ata që dominojnë sistemin aktual financiar, janë të dukshme për shqetësim, veçanërisht duke pasur parasysh që Forumi Ekonomik Botëror është i mirënjohur për simulimin e tij të Ngjarjes 201 në lidhje me një pandemi globale të koronavirusit që u zhvillua vetëm disa muaj para COVID-19 krizë.

Kriza COVID-19 është përmendur që atëherë si arsyetimi kryesor për përshpejtimin e “transformimit dixhital” të sektorit financiar dhe sektorëve të tjerë që Forumi dhe partnerët e tij kanë promovuar për vite me rradhë.

Parashikimi i tyre i fundit i një ngjarjeje të ditës së fundvitit, një sulm kibernetik që ndalon sistemin aktual financiar në gjurmët e tij dhe nxit kolapsin e tij sistematik, do të ofronte hapin e fundit por të nevojshëm për rezultatin e dëshiruar të Forumit të këtij ndryshimi të përhapur në monedhën dixhitale dhe rritjen e qeverisjes globale të ekonomia ndërkombëtare.

Duke pasur parasysh që ekspertët kanë paralajmëruar që nga kriza e fundit financiare globale që shembja e të gjithë sistemit ishte e pashmangshme për shkak të keqmenaxhimit të bankës qendrore dhe korrupsionit të shfrenuar të Wall Street, një sulm kibernetik do të siguronte gjithashtu skenarin e përsosur për çmontimin e sistemit aktual, të dështuar pasi ai do të lirojë bankat qendrore dhe institucionet e korruptuara financiare nga çdo përgjegjësi.

Ai do të siguronte gjithashtu një justifikim për politikat tepër shqetësuese të promovuara nga raporti WEF-Carnegie, siç është një bashkim më i madh i agjencive të inteligjencës dhe bankave në mënyrë që të “mbrojë” më mirë infrastrukturën kritike financiare.

Duke marrë parasysh precedentin e simulimeve dhe raporteve të kaluara të WEF me krizën COVID-19, ia vlen të shqyrtohen simulimet, paralajmërimet dhe politikat e promovuara nga këto organizata të fuqishme.

Pjesa e mbetur e këtij raporti do të shqyrtojë raportin WEF-Carnegie nga nëntori 2020, ndërsa një raport pasues do të përqendrohet në raportin më të fundit FS-ISAC të botuar javën e kaluar.

Simulimi WEF i një sulmi kibernetik ndaj sistemit financiar global, Cyber ​​Polygon 2020, u mbulua me hollësi nga Unlimited Hangout në një raport të mëparshëm.

Iniciativa e Politikave Kibernetike WEF-Carnegie
Carnegie Endowment për Paqen Ndërkombëtare, është një nga institutet më me ndikim të politikës së jashtme në Shtetet e Bashkuara, me lidhje të ngushta dhe të vazhdueshme me Departamentin e Shtetit të SHBA, ish-Presidentët, korporatat Amerikane dhe klanet oligarkë amerikanë si hotelet Pritzkers të Hyatt.

Administratorët e besuar aktualë të indaumit përfshijnë drejtues nga Banka e Amerikës dhe CitiGroup si dhe institucione të tjera financiare me ndikim.

Në 2019, të njëjtin vit me Ngjarjen 201, Endowment nisi Iniciativën e saj për Politikë Kibernetike me qëllimin për të prodhuar një “Strategji Ndërkombëtare për Sigurinë Kibernetike dhe Sistemin Global Financiar 2021-2024”.

Kjo strategji u lëshua vetëm disa muaj më parë, në Nëntor 2020 dhe, sipas Endowment, ishte autor i “ekspertëve kryesorë në qeveri, bankat qendrore, industria dhe komuniteti teknik” në mënyrë që të siguronte një “strategji ndërkombëtare më të gjatë të sigurisë kibernetike” për sistemin financiar.

Iniciativa është një rezultat i përpjekjeve të kaluara të Carnegie Endowment për të promovuar shkrirjen e autoriteteve financiare, industrinë financiare, zbatimin e ligjit dhe agjencitë e sigurisë kombëtare, e cila është njëkohësisht një rekomandim kryesor i raportit të nëntorit 2020 dhe një përfundim i një “të larte” të vitit 2019 – tryezë e rrumbullakët e nivelit të lartë “midis Endowment, FMN dhe guvernatorëve të bankave qendrore.

Endowment gjithashtu kishte bashkëpunuar me FMN, SWIFT, Standard Chartered dhe FS-ISAC për të krijuar një “kuti mjetesh për ndërtimin e kapacitetit të qëndrueshmërisë kibernetike” për institucionet financiare në 2019.

Në të njëjtin vit, Endowment gjithashtu filloi të gjurmonte “evolucionin e peizazhit të kërcënimit kibernetik dhe incidentet që përfshijnë institucionet financiare” në bashkëpunim me BAE Systems, prodhuesi më i madh i armëve në MB. Për Ndihmën, ky bashkëpunim vazhdon edhe sot.

Në Janar 2020, përfaqësuesit e Carnegie Endowment prezantuan Iniciativën e tyre për Politikën Kibernetike në takimin vjetor të Forumit Ekonomik Botëror, pas së cilës Forumi zyrtarisht partneritet me Endowment për iniciativën.

Këshilltarët e projektit tashmë të përbashkët WEF-Carnegie përfshijnë përfaqësues të bankave qendrore si Rezerva Federale e Sh.B.A dhe Banka Qendrore Evropiane; disa nga bankat më famëkeqe të Wall Street si Bank of America dhe JP Morgan Chase; organizatat e zbatimit të ligjit si INTERPOL dhe Shërbimi Sekret i SHBA; gjigandët e korporatave si Amazon dhe Accenture; dhe institucionet financiare globale si Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe SWIFT.

Këshilltarë të tjerë të shquar përfshijnë drejtorin menaxhues dhe shefin e Qendrës së WEF për Sigurinë Kibernetike, Jeremy Jurgens, i cili ishte gjithashtu një lojtar kryesor në simulimin Cyber ​​Polygon, dhe Steve Silberstein, CEO i Qendrës së Analizës dhe Analizës së Shërbimeve Financiare (FS-ISAC) )

“Jo një pyetje nëse por kur”
Raporti i Nismës së Politikave Kibernetike, Nëntor 2020, titullohet zyrtarisht “Strategjia Ndërkombëtare për Mbrojtjen më të Mirë të Sistemit Financiar”.

Fillon duke vërejtur se sistemi financiar global, si shumë sisteme të tjerë, “po kalon një transformim dixhital të paparë, i cili po përshpejtohet nga pandemia e koronavirusit”.

Pastaj paralajmëron se:

“Aktorët dashakeqë po përfitojnë nga ky transformim dixhital dhe paraqesin një kërcënim në rritje për sistemin financiar global, stabilitetin financiar dhe besimin në integritetin e sistemit financiar.

“Aktorët malinj po përdorin aftësitë kibernetike për të vjedhur, përçarë, ose kërcënuar ndryshe institucionet financiare, investitorët dhe publikun. Këta aktorë përfshijnë jo vetëm kriminelë gjithnjë e më të guximshëm, por edhe shtete dhe sulmues të sponsorizuar nga shteti. “

Ndjekur nga ky paralajmërim i “aktorëve malinj”, raporti vëren se “gjithnjë e më të shqetësuar, zërat kryesorë po japin alarmin”.

Ai vëren se Christine Lagarde e Bankës Qendrore Evropiane dhe më parë e FMN paralajmëroi në Shkurt 2020 se “një sulm kibernetik mund të shkaktojë një krizë serioze financiare”.

Një vit më parë, në takimin vjetor të WEF, kreu i bankës qendrore të Japonisë parashikoi që “siguria kibernetike mund të bëhet rreziku më serioz i sistemit financiar në të ardhmen e afërt”.

Ai gjithashtu vëren se në vitin 2019, Jamie Dimon i JP Morgan Chase etiketoi në mënyrë të ngjashme sulmet kibernetike si ndoshta “kërcënimi më i madh për sistemin financiar të SHBA”.

Jo shumë kohë pas paralajmërimit të Lagarde, në Prill 2020, Bordi i Stabilitetit Financiar pohoi se “incidentet kibernetike paraqesin një kërcënim për stabilitetin e sistemit financiar global” dhe se “një incident i madh kibernetik, nëse nuk përmbahet siç duhet, mund të prishë seriozisht sistemet financiare, përfshirë infrastrukturën kritike financiare, duke çuar në implikime më të gjera të stabilitetit financiar. ”

Autorët e raportit WEF-Carnegie shtojnë këto shqetësime se “shfrytëzimi i dobësive kibernetike mund të shkaktojë humbje për investitorët dhe publikun e gjerë” dhe të çojë në dëmtime të konsiderueshme të besimit dhe besimit të publikut në sistemin aktual financiar.

Ai gjithashtu vë në dukje, përveç që të prekë publikun e gjerë në një mënyrë të konsiderueshme, ky kërcënim do të ndikonte si në vendet me të ardhura të larta ashtu edhe në vendet me të ardhura të ulëta në ato me të mesme të ulët, që do të thotë se ndikimi i tij në masa do të jetë me përmasa globale.

Raporti pastaj në mënyrë ogurzeze përfundon se “një gjë është e qartë: nuk është çështja nëse do të ndodhë një incident i madh, por kur.”

Sigurimi i kontrollit të rrëfimit
Një pjesë tjetër e raportit detajon rekomandimet për kontrollimin e rrëfimit në rast se ndodh një sulm i tillë gjymtues kibernetik.

Raporti rekomandon në mënyrë specifike që “autoritetet financiare dhe industria duhet të sigurojnë që ata janë të përgatitur siç duhet për operacione ndikimi dhe sulme hibride që kombinojnë operacione ndikimi me aktivitete të dëmshme të piraterisë” dhe se ata “zbatojnë mësimet e marra nga operacionet e ndikimit që synojnë proceset zgjedhore në sulmet e mundshme ndaj institucioneve financiare “

Më tej rekomandohet që “firmat kryesore të shërbimeve financiare, bankat qendrore dhe autoritetet e tjera të mbikëqyrjes financiare”, përfaqësuesit e të cilave këshilluan raportin WEF-Carnegie, “të identifikojnë një pikë të vetme kontakti brenda secilës organizatë për të angazhuar platforma të mediave sociale për menaxhimin e krizave. ”

Autorët e raportit argumentojnë se, “në rast krize”, të tilla si një sulm shkatërrues kibernetik në sistemin bankar global, “kompanitë e mediave sociale duhet të amplifikojnë me shpejtësi komunikimet nga bankat qendrore” në mënyrë që bankat qendrore të “zhbllokojnë informacione të rreme” dhe “Qetësoni tregjet”.

Ai gjithashtu thekson që “autoritetet financiare, firmat e shërbimeve financiare dhe kompanitë e teknologjisë [me sa duket duke përfshirë kompanitë e mediave sociale] duhet të zhvillojnë një plan të qartë komunikimi dhe përgjigjeje të përqendruar në të qenit në gjendje të reagojnë shpejt”.

Veçanërisht, si Facebook ashtu edhe Twitter janë renditur në shtojcën e raportit si “aktorë të industrisë” që janë “angazhuar” me iniciativën WEF-Carnegie.

Raporti gjithashtu pohon se koordinimi i paramenduar për një krizë të tillë midis bankave dhe kompanive të mediave sociale duhet të ndodhë në mënyrë që të dy palët të “përcaktojnë se çfarë ashpërsie krize do të kërkonte një komunikim të amplifikuar”.

Raporti gjithashtu bën thirrje që kompanitë e mediave sociale të punojnë me bankat qendrore për “zhvillimin e rrugëve të përshkallëzimit të ngjashme me ato të zhvilluara pas ndërhyrjes së zgjedhjeve të kaluara, siç shihet në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë”.

Sigurisht, ato “rrugë përshkallëzimi” përfshinin censurë të gjërë në media sociale. Raporti duket se e pranon këtë, kur shton se “koordinimi i shpejtë me platformat e mediave sociale është i domosdoshëm për të organizuar heqjet e përmbajtjes”.

Kështu, raporti po bën thirrje që bankat qendrore të bashkëpunojnë me platformat e mediave sociale për të planifikuar përpjekjet e censurës që do të miratoheshin nëse ndodh një krizë mjaft e ashpër në tregjet financiare.

Për sa i përket “operacioneve të ndikimit”, raporti i ndan këto në dy kategori; ato që synojnë firmat individuale dhe ato që synojnë tregjet në përgjithësi.

Lidhur me kategorinë e parë, raporti thekson se “aktorët e organizuar do të përhapin thashetheme mashtruese për të manipuluar çmimet e aksioneve dhe për të gjeneruar fitim bazuar në sa çmimi i aksioneve u zhvendos artificialisht”.

Pastaj shton se, në këto operacione ndikimi, “firmat dhe lobistët përdorin fushata astroturfing, të cilat krijojnë një pamje false të mbështetjes bazë, për të njollosur vlerën e një marke konkurruese ose përpiqen të ndikojnë në marrjen e vendimeve për politikë duke abuzuar me thirrjet për komente në internet në internet”

Ngjashmëritë midis kësaj deklarate të fundit dhe fenomenit Bastet e Wall Street-it të janarit 2021 janë të dukshme.

Lidhur me kategorinë e dytë të “operacioneve të ndikimit”, raporti përcakton këto operacione si “të ngjarë të kryhen nga një aktor i motivuar politik si një grup terrorist apo edhe një shtet-komb”.

Ai shton se “ky lloj veprimi i ndikimit mund të synojë drejtpërdrejt sistemin financiar për të manipuluar tregjet, për shembull, duke përhapur thashetheme rreth vendimeve lëvizëse të tregut nga bankat qendrore” si dhe përhapjen e “informacionit të rremë që nuk referon drejtpërdrejt në tregjet financiare, por që bën që tregjet financiare të reagojnë. ”

Duke pasur parasysh se raporti thekson se kategoria e parë e veprimit të ndikimit paraqet pak rrezik sistemik ndërsa e dyta “mund të paraqesë rrezik sistemik”, duket më shumë e mundshme që ngjarja që parashikohet nga raporti WEF-Carnegie të përfshijë pretendime të këtij të fundit nga një ” grupi terrorist ”ose potencialisht një shtet-komb.

Veçanërisht, raporti përmend Korenë e Veriut si një shkelës i mundshëm i një shteti komb në disa raste.

Ajo ndalet gjithashtu në gjasat që mediat sintetike ose “fakes të thella” të jenë pjesë e kësaj ngjarje shkatërruese të sistemit në ekonomitë në zhvillim dhe / ose në vendet me të ardhura të larta që përjetojnë një krizë financiare.

Një raport i veçantë i qershorit 2020 nga nisma WEF-Carnegie u botua posaçërisht për deepfakes dhe sistemin financiar, duke theksuar se sulme të tilla ka të ngjarë të ndodhin gjatë një krize më të madhe financiare për të “amplifikuar” narrativat dëmtuese ose “simulojnë reagimin e konsumatorit bazë kundër një marke të synuar. ”

Ai shton se “kompanitë, institucionet financiare dhe rregullatorët qeveritarë që përballen me kriza të marrëdhënieve me publikun janë veçanërisht të prekshëm ndaj mashtrimeve të thella dhe mediave sintetike”.

Në dritën e këtyre deklaratave, vlen të theksohet se aktorët e këqij brenda sistemit aktual mund të shfrytëzojnë këto skenarë dhe teori për të shfaqur reagime të bazuara kundër një banke ose korporate si një “operacion i ndikimit” sintetik i kryer nga “kriminelët kibernetik” ose një komb -shtet

Duke marrë parasysh që raporti WEF-Carnegie referon një skenar analoge me situatën e Basteve të Wall Street në Janar 2021, një përpjekje e drejtuar nga një bankier për të etiketuar në mënyrë të gabuar një reagim bazë të ardhshëm si sintetik dhe faj i një “grupi terrorist” ose i një kombi-shteti nuk duhet të përjashtohet.

“Reduktimi i Fragmentimit”: Bashkimi i Bankave me Rregullatorët dhe Agjencitë e tyre të Inteligjencës
Duke pasur parasysh pashmangshmërinë e kësaj ngjarje shkatërruese të parashikuar nga autorët e raportit, është e rëndësishme të përqendrohemi në zgjidhjet e propozuara në raportin WEF-Carnegie pasi ato do të bëhen menjëherë të rëndësishme nëse kjo ngjarje, siç parashikohet nga WEF dhe Carnegie Endowment, vjen të kalojë.

Disa nga zgjidhjet e propozuara pritet të priten nga një dokument politik i lidhur me WEF, siç janë thirrjet për partneritet të shtuar publik-privat dhe koordinim më të madh midis organizatave rajonale dhe ndërkombëtare si dhe koordinim i shtuar midis qeverive kombëtare.

Sidoqoftë, “zgjidhja” kryesore në zemër të këtij raporti, dhe gjithashtu në zemër të përpjekjeve të tjera të iniciativës WEF-Carnegie, është një thirrje për të shkrirë bankat e korporatave, autoritetet financiare që mbikëqyrin ato thelbësisht, kompanitë e teknologjisë dhe sigurinë kombëtare shtet.

Autorët e raportit së pari argumentojnë se dobësia kryesore e sistemit financiar global aktualisht është “fragmentimi aktual midis palëve të interesit dhe iniciativave” dhe se zbutja e këtij kërcënimi për sistemin global qëndron në zvogëlimin e këtij “fragmentimi”.

Raporti argumenton se mënyra për të zgjidhur çështjen kërkon riorganizim masiv të të gjithë “palëve të interesuara” përmes rritjes së koordinimit global.

Raporti vë në dukje se “shkëputja midis financave, sigurisë kombëtare dhe komuniteteve diplomatike është veçanërisht e theksuar” dhe bën thirrje për ndërveprim shumë më të ngushtë midis të treve.

Atëherë thuhet se:

“Kjo kërkon që vendet jo vetëm të organizohen më mirë brenda vendit por edhe të forcojnë bashkëpunimin ndërkombëtar për t’u mbrojtur, hetuar, ndjekur penalisht dhe parandaluar në mënyrë ideale sulmet e ardhshme.

“Kjo nënkupton që sektori financiar dhe autoritetet financiare duhet të ndërveprojnë rregullisht me zbatimin e ligjit dhe agjencitë e tjera të sigurisë kombëtare në mënyra të papara, si brenda ashtu edhe ndërkombëtarisht.”

Disa shembuj të këtyre “ndërveprimeve të papara” midis bankave dhe shtetit të sigurisë kombëtare janë përfshirë në rekomandimet e raportit.

Për shembull, argumenton që “qeveritë duhet të përdorin aftësitë unike të komuniteteve të tyre të sigurisë kombëtare për të ndihmuar në mbrojtjen e FMI-ve [infrastrukturat e tregut financiar] dhe sistemet kritike të tregtisë”.

Ai gjithashtu bën thirrje që “agjencitë e sigurisë kombëtare [të] konsultohen me ofruesit kritikë të shërbimeve të reve [si partneri i iniciativës WEF-Carnegie Amazon Web Services] për të përcaktuar se si mbledhja e inteligjencës mund të përdoret për të ndihmuar identifikimin dhe monitorimin e aktorëve të mundshëm të kërcënimit të rëndësishëm dhe zhvillimin e një mekanizmi për të ndarë informacion në lidhje me kërcënimet e afërta ”me kompanitë e teknologjisë.

Raporti gjithashtu thekson se “industria financiare duhet të hedhë peshën e saj prapa përpjekjeve për të trajtuar krimin kibernetik në mënyrë më efektive, për shembull duke rritur pjesëmarrjen e saj në përpjekjet e zbatimit të ligjit”.

Në atë pikë të fundit, ka indikacione se kjo tashmë ka filluar.

Për shembull, Banka e Amerikës, banka e dytë më e madhe në SH.B.A. dhe pjesë e Iniciativës WEF-Carnegie dhe FS-ISAC, u raportua të ketë “angazhuar në mënyrë aktive por sekrete” me agjencitë e zbatimit të ligjit të SH.B.A. pas ngjarjeve të 6 janarit në Capitol Hill.

Duke vepruar kështu, Banka e Amerikës ndau informacione private me qeverinë federale pa dijeninë ose pëlqimin e klientëve të saj, duke bërë që kritikët të akuzojnë bankën për “veprim efektiv si një agjenci inteligjence”.

Megjithatë, pa dyshim, pjesa më shqetësuese e raportit është thirrja e tij për të bashkuar së pari aparatin e sigurisë kombëtare dhe industrinë e financave, dhe pastaj ta përdorë atë si një model për të bërë të njëjtën gjë me sektorët e tjerë të ekonomisë.

Aty thuhet se “mbrojtja e sistemit financiar ndërkombëtar mund të jetë një model për sektorët e tjerë”, duke shtuar se “përqendrimi në sektorin financiar siguron një pikënisje dhe mund të hapë rrugën për të mbrojtur më mirë sektorët e tjerë në të ardhmen”.

Po të bashkoheshin të gjithë sektorët e ekonomisë me shtetin e sigurisë kombëtare, kjo do të krijonte në mënyrë të pashmangshme një realitet ku nuk ka asnjë pjesë të jetës së përditshme njerëzore që nuk kontrollohet përfundimisht nga këto dy njësi tashmë shumë të fuqishme.

Kjo është një recetë e qartë për teknofashizmin në shkallë globale. Siç e bën të qartë këtë raport WEF-Carnegie, udhërrëfyesi në lidhje me mënyrën e gatimit të një makthi të tillë tashmë është hartuar në koordinim me vetë institucionet, bankat dhe qeveritë që aktualisht kontrollojnë sistemin financiar global.

Jo vetëm kaq, por – siç u theksua në artikullin e Pafund Hangout mbi Poligonin Kibernetik – Forumi Ekonomik Botëror dhe shumë prej partnerëve të tij kanë një interes të plotë në kolapsin sistematik të sistemit aktual financiar.

Përveç kësaj, shumë banka qendrore kanë mbështetur kohët e fundit sisteme të reja të monedhës dixhitale që mund të arrijnë adoptim të shpejtë dhe masiv vetëm nëse sistemi ekzistues shembet.

Duke qenë se këto sisteme janë vendosur të integrohen me ID biometrike dhe të ashtuquajturat “pasaporta vaksine” përmes iniciativës WEF dhe Big Tech të mbështetur nga Vaksina e Vaksinave, ia vlen të merret parasysh koha e fillimit të pritjes së sistemeve të tilla për të përcaktuar se kur parashikohet kjo dhe gjoja ngjarje e pashmangshme ka të ngjarë të ndodhë.

Me këtë sistem të ri financiar të ndërlidhur kaq thellë me këto përpjekje “kredenciale”, ky sulm kibernetik ndaj sektorit financiar ka të ngjarë të ndodhë në një kohë kur do të lehtësonte më së miri adoptimin e sistemit të ri ekonomik dhe integrimin e tij në sistemet e kredencialeve aktualisht duke u promovuar si një “rrugëdalje” e kufizimeve të lidhura me COVID-19.

/Stopfake.al

Burimi/https://patriotikmedia.wordpress.com/2021/04/12/wef-paralajmeron-sulmin-kibernetik-qe-con-ne-kolaps-te-sistemit-global-financiar/